Художникът Иван Русев, чиято „Изложба 100“ през лятото, бе високо оценена от критиката, стана новият „Пазител на традициите“ в категория „изкуство“ – големи.

Освен вота от он-лайн гласуването, живописецът спечели и симпатиите на журито и така той си тръгна с 2 награди – тази на публиката, и тази на организаторите. Изказвайки благодарностите си, художникът напомни на всички присъстващи на церемонията, че любовта е нещото, което трябва да преследваме, „защото тя ни води към добри и красиви неща“.

Най-скорошното участие на художника в културния живот на страната, беше това в Есенните културни празници в Поморие. А онези, които искат да се запознаят на живо с творчеството на импресиониста, могат да го направят от 28 ноември до 20 декември в столичната галерия „Артур“, където Иван Русев гостува със самостоятелна изложба.

*Картина на Иван Русев

За четвърта поредна година Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З. – 7) раздаде престижните награди „Пазител на традициите“ на личности, организации и населени места, които съхраняват и развиват културното наследство. Официалната церемония по награждаването се състоя на 14 ноември в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София.

Номинациите бяха разпределени в седем категории. За всяка от тях имаше награда, базирана на избора на публиката, гласуваща онлайн, и такава по избор на журито, съставено от предишни носители на наградата. Над 50 000 души от цялата страна гласуваха на сайта на кампанията в рамките на пет месеца за номинатите в седемте категории: „Фолклор”, „Занаяти”, „Изкуство”, „Кулинария”, „Личност”, „Организация” и „Селище-пазител на традициите”. За фаворитите на публиката организаторите връчиха грамоти, а избраниците на журито получиха уникалната ръчно изработена статуетка с формата на лъжица „Пазител на традициите”. Тя е дело на майстора Михаил Маранов.

*Иван Русев

За първа година Асоциацията  за развитие на изкуствата и занаятите-7 връчи и грамоти на медии-пазители на традициите, и те отидоха при  Българската национална телевизия  и Българското национално радио  за усърдието и обществената мисия, която изпълняват за популяризирането на културното наследство на България.

Неповторимата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев трогнаха гостите на събитието с невероятните си изпълнения на живо на песни от репертоара на певицата, сред които и космическата „Излел е Дельо хайдутин”. С много енергичен танц изненада трупата на Нешка Робева, а гостите бяха поздравени и от Стефан Митров.

Всеки от участниците в инициативата „Пазител на традициите“ 2013 беше удостоен с грамота, в която фигурира специалното  послание на А.Р.И.З. 7: „Изкуството е най – големият миротворец, защото то може да се гради само от духовни личности. А там, където господства духовността, не може да вирее омразата и разрушението.”

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”2013:

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”- млади
Наградата на публиката и журито – АТАНАС ПЕЕВ

КАТЕГОРИЯ „ЗАНАЯТИ”- големи
Наградата на публиката и журито – ЕВГЕНИ ДИМОВ

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”- млади
Наградата на публиката – ЗОРНИЦА КАРЧЕВА
Наградата на журито – ИВЕЛИНА ДИМОВА

КАТЕГОРИЯ „ФОЛКЛОР”- големи
Наградата на публиката – ХРИСТИНА ЛЮТОВА
Наградата на журито – ЯНКА РУПКИНА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”- млади
Наградата на публиката и журито – ТАНЯ ИВАНОВА

КАТЕГОРИЯ „ИЗКУСТВО”- големи
Наградата на публиката и журито – ИВАН РУСЕВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ” – млади
Наградата на публиката – АДЕЛИНА ШУМЕНОВА
Наградата на журито – ПЕТЪР ЙОРГОВ

КАТЕГОРИЯ „КУЛИНАРИЯ”- големи
Наградата на публиката – ДЕШКА КРОТЕВА
Наградата на журито – УТИ БЪЧВАРОВ

КАТЕГОРИЯ „ОРГАНИЗАЦИЯ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”
Наградата на публиката – Сдружение „Родопски  хайдути“
Наградата на журито – ДАРИК РАДИО –  „ЕТНО фолк МАГАЗИН“ с водещ Венцислав Димов

КАТЕГОРИЯ „ЛИЧНОСТ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”
Наградата на публиката - ЙОРДАН ДЕТЕВ
Наградата на журито – НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА

КАТЕГОРИЯ „СЕЛИЩЕ – ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ”:
Наградата на публиката и журито – РАЗЛОГ