Днес, 4 ноември, в България излиза една от най-известните книги - ''Нощ в райската градина'' на Орасио Кирога, който е номиниран за първосъздател на канона на късата проза в Латинска Америка.

Сборникът с разкази датира от зрелия период на писателя и съдържа необичайни истории, заети от самия живот. Истории, в които хора, животни и обкръжение съжителстват в хармония или стълкновение, ала обречени да бъдат заедно.

Напоени с трагизъм, разказите на Кирога са плод на екстравагантна фантазия и кристализирала мъдрост и носят отпечатъка на лични терзания и неимоверно фина чувствителност.

Орасио Кирога (1878-1937) е уругвайски прозаик, поет и драматург, признат за класик на латиноамериканската литература, родоначалник на магическия реализъм и безспорен майстор на късия разказ. Работил е като преподавател по испански език и литература в Буенос Айрес и консул на Уругвай в аржентинската провинция Мисионес. Творчеството му е колкото разнолико, толкова и самобитно – Кирога е привлечен от силата на мистичното, от крехкото равновесие между човека и природата и загадъчните обрати в човешката съдба, от меланхоличната красота и уязвимостта на човешкото съществуване.