Ново издание на „Кланица 5“, несъмнения шедьовър на Кърт Вонегът, излиза в България днес, 4 ноември!

„Кланица 5“ е сред най-безапелационните антивоенни романи в световната литературна история. Той представлява и своеобразен билет към състрадателния и многомерен свят на Били Пилгрим и цяла поредица персонажи от пъстрата галерия на автора.

Преживяванията на главния герой са достоверно описание на всичко, през което преминава самият Вонегът по време на Втората световна война.

Писателят определя „Кланица 5“ повече от красноречиво: „Тя е кратка, разбъркана и объркана книга, Сам, защото нищо интелигентно не може да се каже за едно клане...“

„Кланица 5“ (1969) със своя главен герой Били Пилгрим претендира да е достоверно описание на всичко онова, през войната. Но още в началото на романа става ясно, че премеждията на Били включват и факта, че той е експонат от зоологическата градина на планетата Тралфамадор, като другата половина на експоната е екзотична танцьорка на име Монтана Уайлдхак, изчезнала от Земята преди години.

Вонегът ни представя и своето белетристично алтер его – измисления писател Килгор Траут, който се появява и в по-нататъшните му книги. „Кланица 5“ оказва мощно въздействие върху цяло едно поколение и претърпява многобройни преиздания, въпреки че в някои училища и библиотеки я забраняват заради сексуалното съдържание и сцените на насилие.

След излизането на романа Вонегът изпада в дълбока депресия и се заклева да не напише нито една книга повече. Връща се все пак към писането няколко години по-късно. Впоследствие пише и пиеси, рисува и илюстрира собствените си книги.

През 1984 г. прави опит за самоубийство, за щастие неуспешен. Последната му книга излиза през 2005 г.

Още за Кърт Вонегът:

Кърт Вонегът (1922-2007) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното  изкуство. Роден е в Индианаполис. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри „Кланица 5“.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си (например в „Закуска за шампиони“). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението „вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научнофантастични елементи като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.