Как сами да правим избор и да вземаме правилни решения, чрез които да подобрим начина си на живот, разказва австриецът Бернхард Мьощъл в книгата „Принципът на Шаолин“ (ИК „Изток-Запад“).

Всеки ден вземаме решения. Някои от тях са важни, други  – на пръв поглед незначителни. Понякога обаче именно незначителните решения, които предприемаме се оказват съдбоносни и от тях произхождат изключително важни последици, които преобръщат напълно живота ни. Искаме или не, постоянно сме изправени пред някакъв избор, който води последствия след себе си. Те пък от своя страна ни изправят пред нови решения, а хората се чувстват добре, когато знаят, че могат да избират свободно. Който взема решение обаче, носи и отговорността за него, а който има избор, неминуемо се мъчи. Австриецът Бернхард Мьощъл предлага изход от този проблем в книгата „Принципът на Шаолин“, като показва как да вземаме правилни решения, без да се мъчим.

В „Хагакуре“ – практическото и духовно ръководство на воина (това са всъщност коментарите на самурая Ямамото Цунeтомо), пише: „Когато духът ти е объркан, не можеш да вземеш ясно решение. Ако си свободен от съмнения, с бодър и възвишен дух, ти си в състояние да стигнеш до решение в рамките на седем дихания. Необходимо е да вземаш решенията си съзнателно и без колебание.“ Позовавайки се на този кодекс на честта в лицето на „Хагакуре“, Мьощъл разделя „Принципът на Шаолин“ на седем самостоятелни глави, всяка от които символизира едно от седемте дихания, в рамките на които е необходимо да стигнем до решението, както смятат самураите. Пътят на самураите, изложен в „Хагакуре“, онагледява идеята, която застъпват и монасите от Шаолин: „Човек взема своето решение в рамките на няколко мига...“

„Принципът на Шаолин“ е подтик сами да стигнем до своето изцяло лично решение. Мьощъл твърди, че който иска да постигне това, трябва да бъде готов и да приеме всички възможни последствия, в това число и тези, които не му се нравят.

Родом от Виена, Австрия, живял дълги години в Азия, Мьощъл оглавява семинари за ръководители и е автор на редица книги, сред които е и „Шаолин“, която показва как да постигнем покой, яснота и вътрешна сила чрез техниките на учението Шаолин.

„Прави това, което сам си решил!“

Бернхард Мьощъл