Магдалена Ралчева, кинорежисьор и директор на новия международен кинофестивал „Златната липа“, който предстои да се проведе от 1 до 5 юни тази година в гр. Стара Загора, разкри подробности около събитието в интервю за предаването „Нещо повече“ по News 7.

„Филмите ни не са блокбъстъри - това са чувствителни ленти, истински пример за качествено европейско кино, което се отличава с емоционалност и реалистичен поглед“, каза Ралчева.

Запитана дали не изисква прекалено много усилия и нерви организирането на кинофестивал от подобен мащаб, директорът на събитието сподели:

„Усилията със сигурност са големи, но си заслужават. Това са филмови заглавия, високо оценени от техните страни, както от критиката, така и от публиката. Смятам, че филмите, които селектирахме, са интересни, вълнуващи и със съвременно звучене. Подборът не е случаен“.

Магдалена Ралчева коментира избора на град, в който да се проведе фестивалът:

„Избрах Стара Загора, защото е град със значими културни традиции. Не мисля, че е правилно да се концентрира културният живот само в София“, каза тя и допълни:

„Това е място, където хората отиват винаги облечени празнично на опера и театър. Все пак именно там е първата по големина опера на Балканите“.

Амбицията на директора на новия кинофестивал „Златната липа“ е „този фестивал да се превърне в културна традиция не само за България, но и за Европа“.

Магдалена Ралчева изказа искрена признателност  към членовете на журито и към кинокритика проф. Вера Найденова:

„Благодарна съм и горда, че проф. Вера Найденова, която е един безспорен авторитет в киното прие поканата да оглави журито на първото издание на кинофестивала “Златната липа“.

Интересна подробност е, че по време на фестивала  извън конкурсната програма на 4 юни посетителите ще могат да видят последния филм под режисурата на Магдалена Ралчева „Още нещо за любовта“ с участието на Калин Врачански, Велко Кънев, Мария Статулова и Симеон Лютаков.

Относно екранния успех на филма тя заяви: „Това бяха първите големи роли на Калин Врачански и Симеон Лютаков. Когато започнах снимките те все още не бяха популярни, а след като филмът тръгна по кината те бяха станали звезди и това допълнително допринесе за успеха на кинолентата“.

„Още нещо за любовта“ е  първият пълнометражен филм на Магдалена Ралчева като режисьор и пожъна успех на „Наградите на българската филмова академия“, както и по време на „Бердянския международен филмов фестивал“ в Украйна.

Лентата разказва за любовта и изконните ценности, без които животът ни е обречен. През 1945 г. младият доктор Руменов, асистент на разстреляния от Народния съд проф. Станишев, е интерниран във Варна. Там той се запознава с арменеца Дикран, фотограф и любимец на целия град, чрез когото преоткрива истинското приятелство и радостта от живота. За беда Дикран претърпява злополука и състоянието му става критично. Тогава в болницата се появява красиво момиче, което иска да се венчае за него, независимо от всичко.

„В днешния забързан делник, повече от всякога имаме нужда от приятелство и любов“, каза още режисьорът и директор на международния кинофестивал „Златната липа“ Магдалена Ралчева.