Второто издание на Sofia Contemporary, което протича под мотото “Близо, по-близо, заедно”, има всички шансове да се превърне в една от най-сериозните и мащабни платформи за съвременно изкуство в България.

Тази година фестивалът покани и получи потвърждението на 19 световно признати артисти и арт колективи. Ева Котяткова (инсталация “Домашен арест”) и Росела Бискоти (пърфоманс “Процесът”) са сред участниците в тазгодишното Венецианско биенале.

Българските артисти, които основната програма на Sofia Contemporary 2013 ще покаже, са Самуил Стоянов, който през есента ще участва в Московското биенале, Искра Благоева, Камен Стоянов, който работи в София и Виена, Милош Гавазов, и Любомир Димов. Благодарение на куратора на Sofia Contemporary 2013 - Овюл Дурмушоглу, българската публика ще може да види изключително прогресивни турски артисти, както и провокативната американка Лиз Меджик Лейзър, чиято последна работа The Digital Face (“Дигиталното лице”) използва знакови публични речи на съвременни политици (досега Джордж Буш Старши и Барак Обама), за да възпроизведе с мълчаливи движения на тялото техните внушения. Лиз Меджик Лейзър ще обяви на 23 април името на българския политик, избран за акцията й, както и коя е речта, обект на пърформанса.

Сред останалите акценти на Sofia Contemporary 2013 е работата “Яздене на бик” (Самуил Стоянов), която ще бъде представена до сградата на Българска национална банка. За Самуил Стоянов язденето на бик е метафора за усилията на хората да оцелеят в условията на продължаваща икономическа криза. Художникът кани гражданите и гостите на София да се включат в обяздването. Акцията ще се проведе в два от дните на фестивала, като единият от тях е 1 май, Ден на труда.

“Загадъчната хоризонталност на един клекшоп” е работа на младия турски художник Ахмет Огют, който реагира на градския пейзаж с хоризонтален клекшоп  на неочаквано и невъзможно място. Защото клекшоповете са една от най-характерните гледки в София от годините на прехода и за да използваме тези миниатюрни отверстия на капитализма от нас се очаква да направим специфични жестове – да клекнем или да се наведем...

През 2009 г. Ахмет Огют представя Турция на Венецианското биенале заедно с Бану Ченетоглу, която също ще вземе участие в Sofia Contemporary 2013. Работата й се казва “Списъкът” и представлява документ, който ще бъде изложен в Софийското метро. Документът - обикновен административен списък - съдържа имената на близо 17 000 бежанци, починали на територията или по границите на Европейския съюз в опит да станат част от неговото общество. “Списъкът” третира по хладен и болезнен начин темата на Sofia Contemporary 2013 - “Близо, по-близо, заедно”.

Работата на Ева Котяткова, която ще представи  Чехия на Венецианското биенале, се казва “Домашен арест” и представлява огромна дървена фуния, в чиито  тесен отвор всеки ще може да постави  глава, за да изолира доброволно себе си и мислите си от света наоколо.

Работата на кюрдския художник Хива К, чиято практика се изразява в непрестанна критика на образованието по изкуства и мита за артиста-индивидуалист, се казва “Момчетата от Чикаго: докато ние плачехме, те мечтаеха...”. Колаборативният проект си поставя за цел да събере в София изследователи, активисти, студенти, художници и музиканти, които чрез песни да изследват личния си опит в условията на пазарна икономика.

Основните сцени на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 са паркът “Заимов”, ОКИ Дом на културата „Средец”, Националният природонаучен музей в София, както и много други външни градски пространства.

Публични лекции:

Вторият голям модул от Sofia Contemporary 2013 са публичните лекции на фестивала. Сред лекторите е най-влиятелната личност в съвременното изкуство за миналата година Каролин Христов-Бакърджиев, Антон Видокле, един от създателите на e-flux - най-голямата международна онлайн мрежа за съвременно изкуство, Андреа Филипс, преподавател по изящни изкуства в един от най-престижните университети по изкуства Goldsmiths’ College, University of London, българинът Боян Манчев, който работи в Германия, Япония и Франция. Чарлз Еше, който бе избран да курира следващото биенале в Сао Паоло насрочено за септември 2014 година.

Повечето чуждестранни лектори идват за първи път в България по покана на Sofia Contemporary 2013. Лекциите им ще могат да бъдат чути в ОКИ Дом на културата “Средец” (ул. Кракра 2А), в Централна аула на Софийски университет със съдействието на Културния център към СУ, както и в + това (ул. Марин Дринов 30).

Детска програма:

Второто издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 предвижда и осем събития за деца, които отговарят на един основен критерий - децата се срещат с изкуството по забавен и подходящ за възрастта им начин, чрез игри. Всички проекти са по идеи на млади български автори, които работят както у нас, така и по света. Трите големи сцени на програмата Sofia Contemporary Kids са Природонаучният музей, паркът Заимов и проектите в публичното пространство на София.