На 10 април /сряда/, от 18.30 часа в Първо студио на Българското национално радио /БНР/ ще се състои Пролетен детски джаз концерт.

Музикантите от “Венцислав Благоев ” в състав: Венцислав Благоев, Павлин Павлов, Петър Момчев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов и Невена Григорова и детската вокална група “Щурче” с диригент Ирена Христова, са подготвили интересна програма.

Сред авторите на песните са Любомир Денев, Владимир Джамбазов, Бенцион Елиезер, Дора Драганова, Борис Карадимчев и Красимир Милетков.

Специални гости на концерта ще бъдат композиторът Любомир Денев, кавалджията Недялко Недялков и 13-годишната Даниела Илиева. 
     
Ролята на БНР за проекта „Джаз за деца“ е водеща. Програмата на  Пролетния детски джаз концерт е изцяло българска, а почти всички песни в него са от Златния фонд на Българското национално радио, създаван като специална продукция за деца през последните 30 години.

"Преди петнайсет години, когато свирехме в един увеселителен парк в Германия, нямахме барабанист.  Давахме на децата от публиката различни ударни инструменти. Малките имат много развито чувство за ритъм и ми хрумна, че по този начин можем да  ги запалим да навлязат като активни слушатели в музиката”, си спомня Венцислав Благоев, който е сред водещите солисти на Биг Бенда на БНР,  а джаз концертите за деца са негова запазена марка. 

Верен на жанра, той импровизира идеята си в различни формати и под различен надслов.

“Джаз за смели птици” е първата вариация на тема “джаз за деца”.  Концертите стартират за първи път преди три години в столично заведение. Постепенно, смелото начинание децата  да полетят в джаз музиката набира скорост. Концертите започват да събират много публика и затова, втората вариация е озаглавена “Джазовата ръкавичка”. Година по-късно, когато към музикантите се присъединява певицата Такара Хашимото, джаз-концертът придобива  екзотична окраска. Децата се учат да слушат и да “импровизират”, сгъвайки причудливи фигурки от лист хартия. Третата вариация естествено се ражда с името си “Джаз и оригами”.

Първото дете, което се осмелява да запее с музикантите, е 10-годишната тогава Даниела Илиева. Дани от шест години се занимава с пеене в Училище за джаз певци  “D Stars”. Позната е на публиката и като финалист в българското издание на “Eurovision Junior”.

Проектът “джаз за  деца” бе асоцииран в програмата на фестивалите “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив, “Благоевград джаз фест”  и “Джаз форум Стара Загора”.  Той  получи безусловната подкрепа и на Чешкия културен институт, в залата на който точно преди една година музикантите начело с Венци Благоев, заедно с вокалната група “Щурче”, изнесоха съвместен концерт. Възпитаниците на диригентката Ирена Христова станаха победители за м.февруари на радиоконкурса за деца-изпълнители “Щуротека”. С тяхното участие проектът “джаз за деца”  съществено се обогатява. Децата вече на са само в публиката, а партнират равностойно на музикантите на сцената.