Предстоящата българска премиера „Цветът на хамелеона”, която е режисьорски дебют на именития кино оператор Емил Христов, беше избрана от световноизвестния нюйоркски Музей на съвременното изкуство – MoMA – и Филмовото общество на Линкълн Център за участие във фестивала „Нови режисьори/Нови филми“ (New Directors/New Films).

Това е 42-то по ред издание на фестивала, който се е посветил на откриването на творби на новопоявили се динамични кинотворци от цял свят.

„Първите седем заглавия, които подбрахме, подсказват вълнуващото многообразие и майсторство в кино повествованието на режисьорите-дебютанти тази година. Класът „Нови режисьори“ за 2013-а обещава прекрасни изненади за киноманите по света“, коментира кураторът Раджендра Рой от MoMA.

„Цветът на хамелеона” е представен от организаторите като "черна комедия, в която смешното се поднася с каменно лице". Отбелязва се фактът, че „с този филм във фестивала „Нови режисьори/Нови филми“, след 35 годишно отсъствие, България се завръща!"

Лентата, която ще тръгне по екраните в цялата страна на 5 април, вече получи Специално споменаване на Филмовия фестивал в Солун, номинации за награда „Откритие“ на Международния филмов фестивал в Торонто и награда „Бронзов кон“ на Филмовия фестивал в Стоклохлм.

Филмът е копродукция на Перипетея, Ню Бояна Филм, Българската Национална Телевизия, Рестарт-Словения и е подкрепен от Националния Филмов Център и НДФ „13 века България.“ В България филмът ще бъде разпространен от А Плюс Синема.