„Гена Димитрова от А до Я“ е новата книга на журналиста Димитър Сотиров, която излиза с  подкрепата на Българското национално радио.

На премиерното й представяне – 9 декември от 13:00ч. в залата на Софийската опера, ще присъства като специален гост знаменитият тенор Хосе Карерас.

Маестрото ще разкаже лични спомени за приятелството и съвместната си работа с великото българско сопрано – Гена Димитрова.

Книгата съдържа аудиодиск с изпълнения на оперната дива, в съпровод на Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония - записи съхранявани в Златния фонд и от Фонотеката на БНР.

„Гена Димитрова от А до Я” представлява първото сериозно проучване на личния архив на прочутата прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години.

Авторът - познат от радиоефира и от телевизионния екран, е осъществил и десетки лични интервюта с приятели, близки, колеги и приятели на Гена Димитрова. На страниците на книгата ще бъде поместена за първи път и информация от архивите на „Ла Скала”, „Метрополитън” и „Реджо ди Парма”.

Освен, че ще припомни впечатляващите сценични постижения на легендарната българка, книгата ще даде възможност на читателите, да научат малко известни подробности за живота на сопраното, разказани в 30 глави по азбучен ред. Сред тях се открояват темите за семейството; за съпруга на примата; за нейната щедрост и за учениците й, които днес правят бляскава кариера.

Заразяващ хумор блика от публикуваните спомени на Гена Димитрова за куриозни случки от нейната биография. В отделна глава са поместени цитати от изказвания и интервюта на оперната певица за живота, изкуството, творчеството, публиката. Два текста в изданието са подготвени от проф. Александър Йосифов и проф. Боянка Арнаудова.

Повече от 30 са звездите от оперния свят, които разказват своите лични спомени за Гена: Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева, Франческа Патане, Роберто Скандиуци, Наоко Мацуи.

В книгата „Гена Димитрова от А до Я” е отделено  специално внимание на дебюта на оперната прима във Франция през сезона 1971 г. в Тур. Проследени са и премиерите й на сцените на водещи театри по света. Богат снимков материал илюстрира знаковите участия на певицата във Франция. Изданието включва общо над 350 графични и снимкови изображения.

Водеща на представянето на книгата „Гена Димитрова от А до Я” на 9 декември от 13.00ч. ще бъде музиколожката проф. Боянка Арнаудова. Откъси от книгата ще прочете актрисата Виолета Гиндева, а ученици на Гена Димитрова ще изпълнят арии от опери.