Антонио Бандерас ще се превъплати в образа на великия художник и свой съгражданин Пабло Пикасо във филма на Карлос Саура „33 дни".

Драмата е посветена на създаването на големият антивоенен шедьовър на Пикасо „Guernica".

„Пикасо е герой, който ме преследва от дълго време, но аз винаги отказвах да го изиграя - сподели преди време Бандерас пред El País. - Той заслужава уважение, защото аз съм от Малага и съм роден на четири пресечки от мястото, където той е роден." Сега актьорът е на 51 години, почти колкото и Пикасо (54), когато завършва картината.

„Спомням си как виждах Пикасо да се разхожда по улиците на Малга към края на живота му. Той караше всички в района да се замислят какъв талант притежават и как да го открият за себе си и останалите." - признава още актьорът.

"Guernica" е чернобял стенопис, който художникът завършва през 1937 г. и е нарисувана в отговор на бомбардировките на Градa на баските от германските и италианските сили в подкрепа на националистите по време на Испанската гражданска война. Броят на жертвите сред цивилното население в резултат на бомбардировките е доста оспорван. Баското правителство твърди, че след нападението те са 1654, но съвременните изявления ги намаляват на 300-400 загинали.