Освен това бил дисидент в комунистическите години. „Да устоиш, да не предадеш, да останеш чист пред себе си, родината и децата си. Зная цената, която си платил, тате. Ние никога не ще успеем да се отблагодарим на теб и другите като теб. Но няма да забравя. Ще разказвам“, зарече се на гроба му Мария. Бащата на водещата бил арестуван през 1979 година и обвинен в опит за създаване на подривна група, която цели да свали от власт Тодор Живков.

„На 31 март 1979 година за първи път нощувах в килия. Килия на Държавна сигурност. Беше впечатляващо. Слугите на бащите на днешните управляващи ме бяха прибрали на тихо, малко,"уютно", бетонно местенце. Казаха ми,че ще имам възможност да размишлявам. Размишлявах. По техните закони бях вътре с двата крака. По членове 108 и 110 от Наказателния кодекс ме чакаха дълги години за размишление в затвора. Бая размишлявах през този ден.Чудех се какво знаят и какво не знаят. Е,размислих - каквото знаете,това е. Пък да става каквото ще. Вярно било,че мълчанието било злато“, спомня си приживе бащата на телевизионерката..

Кой наднича под краката на Мария Игнатова?

По същото време майка й лежи в болницата за задържане, бременна с Мария. Когато се прибира, намира апартаментът разхвърлян с краката нагоре от милицията, а мъжът й-отведен и хвърлен в затвора. „Баща ми цял живот е бил вечната опозиция. Има много труден живот, за някой от нещата в него аз разбрах много по-късно. Той не обича да говори за престоя си зад решетките”, призна блондинката в телевизионно интервю преди време. В края на краищата тежкото обвинение е сменено с по-леко, а баща й се
отървава с три години условно. „Винаги е гледал на случилото се в чувство за хумор. Той сега е много по-мъдър”, анализира телевизионерката.

Този злощастен арест обаче пречи на таткото на Мария да замине с жена си за Либия няколко години по-късно. Клеймото „противник на режима” тежи сериозно на Павел, който трудно започва работа у нас, а за пътуване извън граница дори не може да помисли. Така за африканската държава заминава само майката, която по онова време основно издържа семейството. Мария и брат й, който е четири години по-малък от нея, остават с баща си в родината, но разстоянието отдалечава родителите им и те се развеждат.