БТВ купи оригиналната версия на „Господари на ефира”.

Броени дни преди старта на новия 10-и сезон на шоуто по Нова ТВ от медиата-конкурент съобщиха, че „в България шоуто ще се излъчва с името „Господарите”, единствено от bTV Media Group.

В продължение на 3 години правата върху формата ще принадлежат на Central European Media Enterprises (CME), която е собственик на bTV Media Group, съобщиха от бТВ.

„Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто”, е мнението на Анна Горанова, директор „Правен отдел” в bTV Media Group. Оригиналното име на формата е „Striscia la Notizia”.

В официалното съобщение на бТВ до медиите се намеква, че шоуто, продуцирано от Магърдич Халваджиян, с когото телевизията развали отношенията си през пролетта, няма да се излъчва по Нова.


Оригиналният текст на съобщението:

Оригиналът на формата Striscia la Notizia в България, познат доскоро с името „Господари на ефира”, ще се излъчва единствено в каналите на bTV Media Group

Българската версия на италианското шоу ще носи името „Господарите”

Собственикът на bTV Media Group – Central European Media Enterprises (CME) - придоби ексклузивни права върху италианския формат Striscia la Notizia за територията на няколко държави, между които е и България, за период от 3 години. Оригиналната версия на хитовото развлекателно шоу у нас ще носи името „Господарите” и ще се излъчва в каналите на bTV Media Group.

„Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на „десети сезон” на шоуто „Господари на ефира” - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia. Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ”, коментира Анна Горанова, директор „Правен отдел”, bTV Media Group.

Снощи bTV Media Group предприе действие, с което да защити правата си върху формата Striscia la Notizia, като излъчи в ефира на bTV Comedy епизод от предаването „Господарите”. Тази стъпка беше предприета единствено с цел защита на правата на bTV Media Group, вследствие на което епизодът е без претенции за покриване на художествени стандарти.

„Обръщаме внимание на Нова телевизия, че би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост”, коментира Апостол Пенчев, директор „Телевизионни програми”, bTV Media Group.

Продуцент на „Господарите” е bTV Studios. В своите разследвания и репортажи „Господарите” ще спазва добрата практика за отразяване на позицията на всяка от засегнатите страни, за разлика от някои издания на излъчваното до скоро предаване по формата.