Михаела, или както всички не само в Испания я наричат Мика, е голямата от двете дъщери на Камата. И някак внезапно и неочаквано се появи в София, решена да остане.

Разбира се, това е свързано с договора на баща й с „Литекс“, който налага да бъде в България за по-дълго. Но Мика си има и друга причина да поиска и да потърси промяна – раздялата й с голямата й любов.

По взаимно съгласие, казва, решили да останат само приятели с автомобилния състезател Дани Клос. Три години били от близки по-близки. Е, не толкова, щом се налагало понякога и по три месеца да не се виждат. И тъкмо това им разбило идилията.

Или по-точно нежеланието на Мика да се откаже от кариерата си на спортен журналист, за да следва Дани навсякъде по света, където има състезания. Макар и твърде млада и много, ама много влюбена, голямата щерка на легендарната осмица преценила, че не е готова да направи като майка си – да се посвети единствено на любимия, на дома и семейството, на децата си.

Макар че винаги е искала един ден да има връзка, семейство като тяхното. Да намери човек, крайно различен от нея самата, за да бъдат като Марияна и Христо. Определя ги – него като пожар, а нея – като дълбока и спокойна вода.

Която знае как да го балансира и уталожи. Изглежда, с Дани не били такива, приличали си по амбицията всеки да следва пътя си, да се налага над другия, да се доказва сам. И решила да сложи край, двамата решили. Много я заболяло. И още я боли. Но с усмивка припомня урока, научен от баща си: „Като паднеш, стани. Като боли, ще мине.“

В първия момент, когато й казвам, че искам да бъде част от проекта „Момичето на татко“, Михаела реагира дръпнато. Не искала да я свързват с баща й, не искала да спекулира с фамилията му, искала да върви по собствен път...

После обаче, като сядаме на тих разговор, сама започва с това, че след като за известно време поработила в една испанска телевизия и я харесали, били приятно изненадани да научат, че е дъщеря на баща си. Разказва за живота с хиляди възможности да пътува, да учи, да познава много и стойностни световноизвестни личности – изброява Ромарио и Бекъм, Шон Конъри, Морган Фрийман, Кайли Миноуг, Джон Кюсак и Скарлет Йохансон, Хосе Карерас и Пласидо Доминго, Фернандо Алонсо, докато ми се завие свят. После ми споделя следното:

„Докато живеехме в Чикаго и бях на 13-14 години, страхотно си харесвах Backstreet Boys, а да се запозная с Мик Картър – мечта. И на 10 юли, рождения ми ден, ми звънна тате. Когато вдигнах обаче, не беше той, а някакъв мъж, който се представи за Мик. Аз веднага заподозрях, че един колега на татко, Дима Коваленко, се шегува с мен. Но не! Беше наистина Мик, който ме покани на концерта на групата след месец в Чикаго. Страхотна тръпка беше – видяхме се, говорихме си зад кулисите, супер як и много естествен. Винаги имам специални пропуски за концертите им, 4 години по-късно се видяхме и в Барселона.“

Михаела е завършила спортен мениджмънт в университета в Барселона, допълнила го е със специализация по маркетинг и пиар. Спонтанно обаче се захванала заедно с една своя приятелка моделка да прави радиошоу. В Испания, където и сега ще се връща по работа, когато се налага. Защото с оставането си в България тя започва свой телевизионен проект – първо като рубрика за интервюта с известни спортисти в „Нека говорят“ по bTV. Чувства се готова да го реализира, така както би го направила навсякъде по света.

Мика е типичният случай на детето космополит. Прехвърля се от испански на английски, от португалски на френски, от италиански на каталунски (Боже, възкликва, колко е грозен тоя език!) Грозен, грозен, ама в Барселона се чувства най у дома си, все пак там е пораснала. И в София. В Пловдив не ходи, нищо не я свързвало с тоя град, казва.          

Бойна и инатлива – така се определя Михаела. Смята, че повече прилича на татко си, отколкото на Марияна – на нея се е метнала по-малката й сестра, Кристина. Със смях си припомняме как, очаквайки момче, Христо и Марияна напазарували бебешко синьо, та дори детската стая боядисали в тоя мъжки цвят. (Между нас казано, докторът, при когото е раждала Марияна, сбърка пола и на моето бебе. И после ми разказа как в сравнение с Камата аз съм приела това твърде спокойно и оптимистично - б.а.)

Оказва се, че в отношенията с двете си дъщери Ицо не е такъв кибритлия, какъвто го познаваме. Да, строг, когато става дума за учене, иначе му разтапят душичката, както само те си знаят, казва Мика.

Единственото, с което не се съгласил и Мика го отнесла, били татуировките, които си направила на двете китки. Не е привърженик, това е. Тя пък си ги харесва – това е! Не са спонтанно решение, като например дали да си купи обувките на D&G или блузата на Zara. Защото тя така пазарува – вижда нещо, харесва си го и без да пита на коя марка е, колко струва – вади кредитната карта и плаща. Не, не е маниачка на тема външност и показност.

Мика казва, че е навлязла дълбоко в йога и това е най-хубавото нещо, което е правила. Медитацията е нейният начин да релаксира и да зарежда батериите, да влиза дълбоко в себе си.

„Аз съм живяла все като дъщерята на Христо Стоичков и не искам само това да ми бъде животът. Понякога искам да се скрия, да бъда Мика и да постигам сама целите си.“

Йога я накарала да рови в себе си, да се пита какъв човек е, какво харесва, къде се чувства най-комфортно. Йога я тласнала и към благотворителността.

От три години Михаела е ангажирана с испанска фондация, която помага на сираци в Бразилия. Познанството й с Лео Меси (от малки се знаят!) осигурило негова фланелка с автограф, която се продала на благотворителен търг в полза на бездомните бразилчета.

Тук по Коледа пък Мика донесе една топка с подписите на звездите на Барса, която се продаде на търг в интернет за 5000 лева в полза на болно петгодишно дете от Добрич.

В момента се е ангажирала с помощи за бежанците в България, убедена, че те не са тук за лошо. Обикаля домове за деца без родителски грижи, плаче за тях и помага. Това й пълни сърцето, прави я по-силна и по-добра.

Източник: сп. EVA