- Какво са за вас нощните птици: странници, които страдат от безсъние, или таланти, за които непременно искате да знаят и другите?

- За мен "Нощни птици" е кауза, идея, идеология. През годините създадохме кръг от приятели, които подкрепят "Нощни птици". Те не идват при нас само за да се покажат по телевизията. Причината е, че всички се радваме да сме заедно край пианото и да си приказваме.

- В същото време бягате панически от клюката и жълтенията...

- Винаги съм се борила и никога не съм искала предаването да има личен и скандален характер. Мисля, че точно това го отличава от многото други програми, които заляха ефира през годините. След това обаче много бързо залязоха. Хората не са глупави и не желаят да се подиграват с техния вкус.

- Водите "Нощни птици" , а освен това правите интервюта със световни величия. Каква емоция ви носи това?

- Когато у нас идват световноизвестни личности, които не гостуват в студиото, заснемаме интервюта с тях. Така се получиха няколко много интересни разговора. Например разговорът с Лаура Ескивел, авторката на "Като гореща вода за шоколад", се превърна в цял филм - приказен. Яд ме е, че не ни пуснаха в Мексико да си довършим разговора с нея... Ето, такива неща са много ценни, особено когато после влязат в предаването.

- Напоследък има забележимо съживяване на културния живот. Много кино, театър, стойностни неща. Как ще коментирате?

- По принцип тенденциите ги налагат медиите. Театралните и кинозалите са пълни, пълни са и концертните зали. Особено когато в тях пеят големи имена. Билетите за чуждите звезди никак не са евтини и въпреки това се разпродават. Хората изразяват съвсем ясно и на висок глас желанието си за качествено забавление. Факт е, че последната книга на Георги Господинов с изключително некомерсиалното заглавие "Физика на тъгата" се продаде за рекордно време в седем хиляди копия. Затова и съм оптимист и вярвам, че малко по малко ще се изчисти мръсната пяна, която излезе на повърхността в началото на прехода.

- Бихте ли разгадали формулата, по която се утвърждава един водещ. Различна ли е тя за държавната телевизия?

- Задачата на обществената телевизия, а и на другите национални медии е и възпитателна. Трябва да се формира добър вкус. Иначе и маймуна да сложиш за водещ по телевизията, и с нея ще свикнат. Така че от нас зависи какво ще показваме на драгия зрител. А той го избира и харесва, ако е добро.

- Какви гости предпочитате да идват в студиото ви? Имате ли любимци?

- Най-интересно ми е, когато каним политици. Няма да се откажа да ги карам да пеят, да свирят, да споделят сънищата, хобитата си. Да говорят за страховете, за мечтите си, за детството. Виждаш ги в съвсем различна светлина - чисто човешка. Затова и образа, който показваш, е изненадващо интересен за хората. Това е причината да продължим тази линия в предаването.

- Какво ново да очакваме от "Нощни птици" в близките дни, месеци, години?

- Предаването стартира като портретно интервю. И тъй като всички започнаха да го правят, преминахме на телевизионни премиери на нови книги, театрални постановки, филми. Опитваме се да доразработим тази тенденция в няколко направления. Едно от тях е, като въведем паралелно действие, което да се развива зад кулисите, т.е. зрителят да е на стъпка пред госта, да знае кой ще влезе, как ще реагира, какво казва. Освен бекстейдж линията ми се иска музикантите да имат повече участие в действието. Така както беше в новогодишното предаване.

Стана добре и много ми се иска да продължим, защото всеки от тях има образ, който може да наложи още по-категорично. Ако да речем, че Митко Шишков е по-интелектуален, по-поетичен, повече човек на изкуството, то нашата певица Вяра Пантелеева се интересува от езотерика, религии, източна философия, извънземни теории... Барабанистът ни Борислав Бояджиев пък е по-цапнат в устата, винаги има подходящ виц за всяка ситуация.

Ето това е също линия, която искаме да развием - участието в предаването на всеки оркестрант поотделно. Имаме и готови рубрики, които още не сме реализирали. "Книжарница" например. В "Духът в бутилката" гостите ще четат откъси от предпочитаните от тях книги или ще забъркват любимите си питиета, които после ще дегустираме заедно.

Източник: в. "Стандарт"