Емануела, която сред най-актуалните фолк звезди, не крие, че в последно време има отлив на публика от най-масовия жанр.

Певицата споделя в "Открит микрофон" на Signal.bg кои са най-наболелите проблеми във фолка и защо част от феновете вече не проявяват интерес към тази музика.

"Да, има криза в попфолка, защото всяко второ момиче, което си е мечтало да бъде певица, вече е на сцената. Затова са виновни продуцентите, които им дават възможност да се изявяват. Момичета, на които гаджетата им дават пари, са там. По този начин губи самата музика, започва да се губи интерес, затова в момента в България навлизат повече чуждестранни поп парчета и по някакъв начин чалгата отива на заден план" - казва Емануела пред камерата на Signal.bg.

Хитовата певица е на мнение, че трябва да има критерии, по които да се става певица, като на първо място трябва да е талантът.

"Не може на всяко момиче, което изглежда добре, да даваш поле на изява. В момента в България сме забравили какво е да си певица. Аз заради това избрах да пея на живо, за мен това е най-важното. Трябва да имаш талант, разбира се. Как така, само защото това ти е мечтата от малка, решаваш, че ще станеш певица, без да имаш качества" - категорична е тя.

От музикалните продуценти зависи да се редуцира броят на изпълнителите, но и от публиката също, на мнение е Емануела. Според нея, феновете отсяват качествените изпълнители, но когато продуцентите налагат прекалено много и продължително време едно име, това също оказва влияние.

"Има изпълнители, които вкарват много пари в себе си, стигат до едно ниво и няма как да се качат по-нагоре. Докато изпълнители, които имат само гласови данни и помощ от продуцента, стигат много по-нагоре и остават за по-дълго време. Няма как да не може да пееш, просто ще си даваш парите на вятъра. Но има такива амбициозни момичета, които, за да си вдигнат цената, стоят на екран" - подчертава Емануела.

Певицата обяснява, че огромна част от момичетата желаят да станат фолк певици, защото: "Това е, това беше по-скоро, модерната музика в България. И ако продължава в това темпо, с такива некачествени изпълнители, които излизат, ще започнем да слушаме много повече Beyonce, Rihanna и т.н., което става и в момента, аз го забелязвам" - не крие Емануела.

Изпълнителката обобщава, че тенденцията във фолка да влизат некачествени изпълнители, води до некачествена музикална продукция. Красивите мелодии, по-сложните песни, могат да бъдат представени само от добри певци, които имат нужните вокални качества.

"Фолкът губи от това, че се правят и нестойностни песни. Правят се песни, които не са добри за слушане, защото една такава певица няма широк диапазон, няма как да представи някоя песен. Певици като Десислава, Софи Маринова, Глория, Преслава... това са певици, които могат да излязат на сцената и да изпеят всеки стил музика. Могат да дадат на публиката това, от което тя има нужда, защото те са певици. Могат да направят песен, която да бъде хем за слушане, хем за танцуване, докато някакви пеят "Ша-ля-ля-ля"... и постоянно показват някакви работи. Хората не искат това. Всеки е виждал скъпите витрини. Като си певица, трябва да дадеш на хората нещо, а не да им вземеш" - разсъждава тя върху сегашното състояние на най-комерсиалната музика у нас.

Снимка: Велислава Каймаканова