След седмица на светски хаос арт фиестата в Созопол ще бъде закрита довечера.

Краят слагат два еднакво интригуващи джаз концерта.

Милчо Левиев излиза с американеца Рик Магрица, италианеца Рикардо дел Фра и Стоян Янкулов-Стунджи от 23 часа в утвърдилото се вече пространство на лудите джем сешъни "Клуб ОББ".

Купонът ще бъде голям и заради сакса на Магрица, свирил вече в Банско. Унгарецът с ромски корени е от династия с традиции в джаза. Дядо му е бил басист в оркестъра на Глен Милър и е свирил в известните записи на култовия Чарли Паркър със струнни инструменти. Баща му пък е виолист в симфоничния оркестър на Детройт. Секстетът на Мишо Йосифов и женското трио от "Сентиментъл суингърс" пък ще се развихрят с парчета от 30-те години малко преди тях в Амфитеатъра от 21 часа, съобщава "Стандарт".

С великолепно шоу Мария Илиева и музикантите от "Зона Ц" подгряха преди вечер гостите в Созопол. Настроението повдигна импровизираното участие на Влади Ампов-Графа. Публиката не спря да танцува и пее с тях, докато в джазовия "Клуб ОББ" музицираха Пол Хефнер и афроамериканската певица Тара Нова.

Театралната програма, която бе пълна с хитове от софийския Бродуей, ще завърши с "Балкански синдром", постановка на Мариус Куркински. Сред хитовете в афиша бе "Кралицата на красотата от малкия град", дирижирана от Йосиф Сърчаджиев. "Моята нова страст е режисурата, тя е като протегната ръка към актьорския талант", каза той и призна, че е дошъл ден, в който вече не може да почувства сцената.

"Преди фестивалът беше отворена страница на духа, борба срещу забраните, нашето "Не" на всичко, което се случва наоколо. Днес той се чества като весел празник, но все още е напоен с творческа страст", коментира той.

Влатко Стефановски свири за първи път с триото си в Созопол. Останал очарован от автентичната архитектура на стария град, македонецът обеща да си купи къща някъде тук. Триото продължава обиколката си у нас на 8 октомври на джаз фестивала в Пловдив, а на девети в София лайф клуб с холандския китарист Ян Акерман.

Гостите на "Аполония" първи научиха заглавието на втория роман на Георги Господинов, който чете откъси от него в събота. "Физика на тъгата" идва 12 години след "Естествен роман". "Избрах това заглавие от 35, върху които си мислех. Има още неща за довършване, но ето, тялото е тук", каза Господинов и показа папка с неколкостотин листа.