Двама българи ще бъдат отличени с най-престижната театрална награда на Берлин за 2011 г., съобщи “Дойче веле”.

Режисьорът Димитър Гочев и актьорът Самуел Финци са част от квартета, който ще получи трофея на 8 май. Имената на другите двама са Волфрам Кох и Алмут Цилхер (съпруга на Гочев). Призът има парична премия от 20 000 евро. Церемонията ще бъде на 8 май.

Отличието ще бъде връчено на финала на фестивала “Берлински театрални срещи”, на които жури гласува за 10-те най-добри спектакли на годината. Комисията определя и лауреатите на приза. Той се присъжда от 1988 г. на хора с изключителни заслуги в немския театър. Сред носителите му са Хайнер Мюлер и Елфриде Йелинек.

Тази година журито за първи път ще даде отличието за “епохалните постановки” в театър “Фолксбюне”: “Иванов”, “Битката на негъра и кучетата” и “Персите”. Последните две са идвали на гастрол в Народния театър “Иван Вазов” през 2007 г. Тогава гостуваха и четиримата отличени театрали. В мотивите си за наградата комисията отбелязва, че от години, даже десетилетия четиримата творци са в търсене на нови предизвикателства и за радост на публиката успяват да надскочат самите себе си.

Спектаклите на Димитър Гочев, който се установява в Германия през 1985 г., се превръщат в големи събития на немската сцена. Представленията му са попадали няколко пъти сред десетте топ заглавия на “Берлински театрални срещи”, пише "Труд".

Самуел Финци е син на актьора Ицхак Финци. Санчо заминава за Берлин през 1989 г., без да знае нито една дума на немски. В продължение на години той учи и се издържа, работейки като носач, санитар, дърводелец. Късметът го среща с Димитър Гочев. Първият им съвместен спектакъл е в Дюселдорф.