Чалгата е все едно да влезеш във френски ресторант, да си поръчаш шампанско и да си нарежеш бахур, казва рапърът.

Рапърът Мишо Шамара, известен напоследък като Биг Ша, вече е и писател. Вчера създателят на Гумените глави и култови хип-хоп рими, представи първата си книга в MALL Plovdiv, съобщава "Под тепето".

"Че аз съм си поет", казва не без самочувствие рапърът, който преди години взриви общественото мнение с думите, че след време ще го учат в училище като Яворов.

"Рапът, освен музика, е и поезия на нашето съвремие, продължава с разсъжденията си Шамара. Рапът казва по забавен начин не много приятни неща и така отправя послание към младите".

Той никога не е мислил, че ще пише книга. Имал идея за сценарий на филм и един ден седнал и изговорил това, дето намислил на Дензъл Ребеловски, затова той се водел съавтор на книгата. Той обработил разказа, а рапърът направил саундтрак към книгата.

"Разказът нито крещи, нито шепти, той просто говори с езика на иронията, насочен към обществото и към самите нас като част от него. Тази история показва по-скоро недъзите и в този смисъл даже звучи като абсурд, отколкото като ирония. Но това е истинският живот. Той е груб, излива душата си писателят. Има неща, които трябва да се казват в прав текст. Сега да не помислите, че всичко, което разправям е истина - не, художествена измислица е. Идеята ми е, ако мога да предпазя младите. Дано успеят да четат между редовете".

Тайната на успеха в изкуството според Шамара? "Нали знаете какво е казал Пикасо - че изкуството е най-голямата измама. Може да правиш драсканици, но да убедиш хората, че това е нещо велико и струва много пари. В България да си комерсиален има друго значение. У нас се гледа съдържанието, а не опаковката. Пример - чалгата. Чалгата е все едно да влезеш във френски ресторант, да си поръчаш шампанско и да си нарежеш бахур. Нещо като да слезеш от майбах с розови джапанки. Но аз в най-чалга заведенията съм правил най-яките черни партита и съм събирал една камара хора. Защото дори да си чалгар, все ти се слуша и нещо друго. На нашите т.нар. звезди само турците могат да им се кефят. Не си слагайте силикон да си разваляте устните, бе. Никой мъж не се дърви на големи джуки".

Иначе новоизлюпеният писател не е чел само Винету. Основно четял кримита, но сега даже захванал Паулу Коелю. "Ебаси манекенската работа. Исках да разбера манекенската душа и затова си го купих. Има там разни лафове за любовта, но като цяло не става", доверява Биг Ша.