За първи път Нощта на Оскарите ознаменува ниско бюджетен, независим филм, направен с много желание от създателите си.

„Речта на краля” и неговата звезда – Колин Фърт бяха най-възхвалявани през изминалата вечер, завземайки номинациите за най-добър филм, най-добър актьор, най-добър режисьор и най-оригинален сценарий, пише "Дейли мейл".

И въпреки, че Натали Портман бършеше избликналите радостни сълзи от очите си, след като спечели в номинациите за "Най-добра актриса", а Мелиса Лео и Крисчън Бейл получиха признание за филма „Боецът”, то нямаше никакво съмнение, че главният фокус на вечерта е британският филм.

Малцина в Обединеното кралство бяха изказали готовност да подкрепят „Речта на краля”, но колектив от продуценти и кино-творци драстично занижиха обичайното си заплащане в името на това филмът да бъде направен.

Докато Film four и BBC films отказаха да субсидират продукцията, филмовите компании The UK Film Council, London-based Momentum Pictures и Weinstein film company спомогнаха филмът да стане факт.

Както водещият на церемонията Джеймс Франко изкоментира – „Речта на краля” е вече част от историята на Оскарите.”

*(Л-Д)Крисчън Бейл спечели в номинациите за най-добра поддържаща роля във филма „ The Fighter” (“Боецът”),  Натали Портман спечели Оскар за "Най-добра актриса", Мелиса Лео  за "Най-добра женска поддържаща роля" във филма „Боецът” и  Колин Фърт за "Най-добър актьор"

Миналата година Фърт беше номиниран за филма на Том Форд „A Single Man”, но наградата получи Джеф Бриджис.

Сега обаче беше ред на Фърт да триумфира над своя отново номиниран конкурент.

„Имам чувството, че кариерата ми току що достигна своя възход” – пошегува се той.

*„Кариерата ми е във върховия си момент”, засмя публиката Фърт, докато получаваше своя Оскар за най-добър актьор (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Фърт благодари на всички онези у дома, които са му помогнали в трудностите и на жена си Ливиа „за това, че изтърпя моето моментно превъплъщение в кралска особа.”

*Колин Фърт изказва благодарности

*Фърт целува жена си Ливия

*Колин Фърт с престижната статуетка

Въпреки че, не беше никак изненадващо, че Фърт грабна Оскар за въздействащата си роля като Крал Джордж шести, а Дейвид Сейдлър за "Най-добър сценарий", победителите в категориите „Най-добър режисьор” и „Най-добър филм” бяха по-непредсказуеми.



*Връчващите наградата за "Най-добър сценарий"
Джош Бролин и Хавиер Бардем танцувайки стигат до сцената

Сейдлър посвети наградата си „ на всички заекващи по света” и благодари на „Нейно Величество кралицата за това, че не ме запрати в Лондонската кула за използването на ругатня.”

*Том Хупър грабна отличието за „Най-добър режисьор” (Снимка: Getty Images/ Guliver) , а Дейвид Сейдлър за "Най-добър оригинален сценарий" за The King's Speech

През втората половина от церемонията, когато филмът „Социална мрежа” (The Social Network) спечели наградата за най-добър монтаж, член от екипа на „Речта на краля” възкликна:„ Е, това е, изгубихме го.”

Възклицание, обяснимо с това, че победителят в категорията често, но както става ясно, не винаги е и победител в категорията най-добър филм.

С напредването на вечерта Том Хупър - тридесет и осем годишният режисьор на „Речта на краля” победи съперника си Дейвид Финчер, грабвайки отличието за „Най-добър режисьор”.

*Том Хупър грабна отличието за „Най-добър режисьор”

Той посвети престижната награда на своята майка. Именно тя, според думите му, го посъветвала да направи филма, след като била запозната със сценичната версия.

Хупър коментира зад кулисите, че ще се отдаде на празнуване, но ще го кара умерено, тъй като планира поява в няколко шоута, в това число и в шоуто на Опра Уинфри: ”Не ми се ще да съм първият, който ще се появи в шоуто на Опра пиян.”, пошегува се той.

Победата му беше изненада за много хора, които предвиждаха, че тя ще отиде при Дейвид Финчър за „Социална мрежа”.

В последствие Гарет Ънуин , един от трите продуценти, заедно с Иън Кенинг и Емил Шърман, се пошегува, че наградата се дължи на неговия амулет - парченце от британското знаме, който им е помогнал да спечелят. Той призна, че се сдобил с коприненото парченце на наградите БАФТА в Лондон преди две седмици. „Като го видях , почувствах, че предвещава късмет, така че го взех” – пошегува се Ънуин.

*Екипът и актьорите от "Речта на краля"

„Речта на краля” не постигна помитащия успех, на който някои се надяваха, беше номиниран за дванадесет Оскара, но наградата за най-добър филм си е доста значим трофей, който да си отнесат вкъщи.

Звездата от „Черният лебед”( Black Swan) Натали Портман гордо показа напредналата си бременност в диплеща се рокля Rodarte, докато се качваше на сцената за благодарствената си реч.

"Искам да благодаря на моите родители”, каза тя. "На първо място, за това, че са ми подарили дара на живота и възможността да почна работа на такава ранна възраст.”

*Натали Портман грабна статуетката за "Най-добра актриса"

Бременната актриса забърса сълза, докато благодареше и на своя годеник Бенджамин Мийпие, с който са се срещнали, докато Портман е снимала „Черният лебед” и от който сега тя очаква първото си дете.

*Развълнуваната актриса благодари и на годеника си Бенджамин Мийпие (Д) с който са се срещнали, докато е снимала „Черният лебед” (Снимки: Getty Images/ Guliver)

Актрисата каза зад кулисите, че все още не може да повярва на случилото се. Тя се пошегува, че бебето е ритало в корема й, по време на изпълнението на номинираните песни.

Тя беше попитана дали ще кръсти бебето си Оскар в чест на наградите, но Портман заяви, че най-вероятно това няма да се случи.

*Натали Портман каза,  че бебето е ритало в корема й, по време на изпълнението на номинираните песни

Запитана как бременността й ще повлияе на избора на бъдещите й роли, актрисата каза:

"Това е едно от най-вълнуващите неща от бременността. Просто приемам факта, че не зная отговора на този въпрос, приемам това, през което хората минават в ежедневието си.”

*Натали дава наградата си за да бъде гравирана с нейното име

Хелена Бонъм Картър изпусна Оскара за "Най-добра поддържаща женска роля, който Мелиса Лео спечели за ролята си във филма „Боецът”(The Fighter).

Актрисата показваше разочарованието си съвсем сдържано, докато аплодираше Лео, заедно с другата номинирана - четиринадесет годишната Хейли Стейнфийлд.

*Хелена Бонъм Картър (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Отличието на Лео й бе връчено от деветдесет и четири годишната екранна легенда - Кърк Дъглас, който се наслаждаваше да бъде в светлината на прожекторите, на сцената на наградите, които той самият никога не е печелил.

*Мелиса Лео се покланя пред Кърк Дъглас

Номинираната за втори път Лео, невярващо клатеше глава на път за сцената, преди да изпусне без да иска нелицеприятната дума, която беше премахната от редакторите.

„Когато преди две години гледах как Кейт Уинслет получава тази награда, ми изглеждаше толкова ш*бано лесно!" 

 „Ще ме ощипете ли?”, попита тя Кърк Дъглас, съмняваща се , че може и да сънува.

*Мелиса: Ще ме ощипете ли? (Снимка: Getty Images/ Guliver)

„О, уау, наистина...уау!”,възкликна тя.

„Зная, че има много страхотни хора, които в продължение на няколко месеца ме окуражаваха, но в момента направо ми треперят краката.”

Друг спечелил Оскар за „Боецът” беше Крисчън Бейл - за "Най-добра мъжка второстепенна роля".

*Крисчън Бейл (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Бейл изказа благодарност на Дики Еклунд, в който се превъплъщава във филма, като помоли пенсионирания боец да се поклони пред публиката. По отношение на изтърваната от колежката си ругатня той каза:

„ Нямам намерение да се изтърва, както направи тя. И без това съм го правил немалко пъти преди.”

„Социална мрежа” грабна първия си Оскар за най-добър адаптиран сценарий - дело на Арън Соркин за неговата адаптация на книгата "The Accidental Billionaire" от Бен Мезрич.

Филмът също грабна награда за най-оригинална музика, връчена на Трент Резнър и Атикус Рос от Никол Кидман и Хю Джакман.

*Хю Джакман и Никол Кидман (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Гари Ризо и Ед Новик от екипа на филма Inception („Генезис”) спечелиха Оскар за най-добър звук, а филмът грабна и отличието за най-добра звукорежисура за приноса на Ричард Кинг.

Третият Оскар, който „Генезис” получи беше за най-добро операторско майсторство и отиде при Уоли Фистър.



*„Аз съм женен мъж” : Поканените да връчат наградата за "Най-добър чуждоезичен филм" Ръсел Бранд и Хелън Мирън се шегуват на сцената с намека на Бранд , че Мирен си пада по него

Оскар за най-добър чуждоезичен филм бе спечелен от датския филм "In a Better World", а за най-добър грим от "The Wolfman".



*Победителката в категорията най-добър чуждоезичен филм Сюзън Биер получава своята награда за датския филм „In A Better World” от Ръсел Бранд (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Първата награда за "Най-добра сценография" беше връчена от Том Хaнкс на Робърт Стрьомберг и Карън О'Хара за тяхната работа по 3D филма „Алиса в страната на чудесата” (Alice in Wonderland).

* Том Хaнкс връчи награда за "Най-добра сценография" на Робърт Стрьомберг и Карън О'Хара (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Наградата за "Най-добри костюми" отиде при Колийн Атууд за филма режисиран от Тим Бъртън.

*Кейт Бланшет(Д) и Колийн Атууд (Л)

Победителят в категорията "Най-добра късометражна анимация" стана филмът "The Lost Thing", а за най-добър анимационен филм Оскар беше присъден на направеният с по-значителен бюджет - "Toy Story 3".



*Манди Мур и Гуинет Полтроу изпълняват парчета, номинирани за най-добра оригинална песен (Снимка: Getty Images/ Guliver)

„Играта на играчките 3” (Toy Story 3) взе Оскар за "Най-добра песен към филм" за песента "We Belong Together" по музика и текст на Ранди Нюман.

*Ранди Нюман получава наградата си от Дженифър Хъдсън (Снимка: Getty Images/ Guliver)

С Оскар се размина британският графити артист Banksy, участващ с филма си "Exit Through The Gift Shop".

Отличието за "Най-добър документален филм" бе присъдено на филма "Inside Job".

Шоуто стартира с части от филмите в категорията най-добър филм, в които бяха вмъкнати сцени с двамата водещи на церемонията – Ан Хатауей и Джеймс Франко в порядък, подобен на съновидение а ла „Генезис”.

*Ан Хатауей и Джеймс Франко (Снимки: Getty Images/ Guliver)

Хатауей и Франко се пошегуваха за недоволството покрай избора им за водещи.

„Изглеждаш толкова прекрасно и шик”, обърна се Ан към Джеймс.

„За по-младата публика и ти изглеждаш доста привлекателна.”

*Джеймс Франко и Ан Хатауей (Снимки: Getty Images/ Guliver)

Получи се и хубав комедиен ефект сред публиката, когато бабата на Франко се провикна: „ Току –що видях Марки Марк.” 

Тя естествено имаше предвид Марк Уолбърг, номиниран за Оскар за ролята си в "The Fighter".

Актьорът беше положил множество усилия, за да покаже, че няма нищо общо с миналото си на сладникава поп звезда от 80-те.

В по-нататъшен момент от церемонията Франко се появи на сцената облечен като Мерилин Монро.

*Снимка: Getty Images/ Guliver

„Току-що получих смс от Чарли Шийн” – отбеляза той, намесвайки актьора.

*Победителите (Снимка: Getty Images/ Guliver)
 

Спечелилите Оскар за 2011-та година:

Най-добър филм – The King's Speech 
Най-добра главна мъжка роля – Колин Фърт
Най-добра поддържаща женска роля – Мелиса Лео в "The Fighter"
Най-добри визуални ефекти – Кен Ралстън, Дейвид Шауб, Кери Вилегас и Шон Филипс - "Alice in Wonderland"
Най-добри костюми – Колийн Атууд - Alice in Wonderland
Най-добра сценография – Робърт Стрьомберг и Карън О'Хара - "Alice in Wonderland"
Най-добър чуждоезичен филм - "In a Better World" (Denmark)
Най-добра мъжка поддържаща роля – Крисчън Бейл - "The Fighter"
Награда за операторско майсторство – Уоли Фистър – "Inception"
Най-добър късометражен документален филм - "Strangers No More"
Най-добър късометражен филм – Люк Матени - "God Of Love"
Най-добър документален филм - "Inside Job"
Най-добър монтаж – Ангъс Уол и Кърк Бакстър – "The Social Network"
Най-добър грим - "The Wolfman"
Най-добра актриса – Натали Портман
Най-добър режисьор – Том Хупър, The King's Speech
Най-добра песен към филм - "We Belong Together", Ранди Нюман, "Toy Story 3"
Най-добър късометражен анимационен филм - "The Lost Thing"
Най-добър анимационен филм - "Toy Story 3"
Най-добър адаптиран сценарий – Арън Соркин, "The Social Network"
Най-добър оригинален сценарий – Дейвид Сейдлър, The King's Speech
Най-добър саундтрак – Трент Резнър, Атикус Рос, "The Social Network"
Най-добър звук – Гари Ризо, Ед Новик, "Inception"
Най-добра звукорежисура – Ричард Кинг, "Inception"