Фенове на Тоше Проески (1981-2007) почитат 30-годишнината от рождението на певеца с благотворителен концерт в негова чест и благотворителна акция ‘’Тошин мост на любовта’’ в детското отделение на болницата във Велес.

От Българския и Международния фенклуб форум за Тоше Проески се обръщат към всички нас с писмо, в което ни напомнят за краткия, но изпълнен с доброта и отдаденост на другите живот на Тоше и ни подканят да бъдем по-добри и да следваме пътя към безмерната обич и човеколюбие:

"На този светъл ден, на който си роден... ОБИЧАМЕ ТЕ искаме да кажем.“

На 25.01 преди 30 години е поел първите си глътки въздух най-обичаният изпълнител на Балканите – Тоше Проески.

На 25.01 тази година той трябваше да празнува тридесетгодишния си юбилей.  

Затова този ден  е специален за всички негови почитатели, приятели и близки. 

Големи хора се раждат рядко. А големи са тези, чието сърце обича безгранично и които са оставили трайни следи през своя житейски път.  Или както е казала една близка до него хърватска текстописка „Някой хора ЖИВЕЯТ за една година хиляда пъти повече, отколкото други за цял един живот“.

Тоше Проески ще се запомни не само с поразяващия си глас и магнетичната си усмивка, а и с това, че на крехката възраст от 26 години той се превърна в път, който да бъде следван – пътят към безмерната обич и човеколюбие, към скромността, съпричастността към болката на другия  и висшите ценности в живота.  Ето защо, денят в който е роден, е важен ден и за всички нас, които следваме този път.

Най-големите празници за Тоше приживе бяха паметните концерти, на които с цялата си любов към музиката, с неизчерпаемата енергия, която струеше от него,  с харизматичното си присъствие на сцената, създаващо неописуема атмосфера и с всепроникващата емоция от въздействието на неговата песен, той радваше своята публика, превръщайки тези събития в прекрасен спомен за цял живот.

Неговите концерти бяха един споделен празник за Балканската публика. Затова, поддържайки спомена жив,  в знак на преклонение пред неговата личност и на благодарност за радостта, която продължава да доставя чрез своите песни, фенове от всички краища на Полуострова ще се съберат в Скопие на благотворителен концерт в негова чест, за да отбележат неговия личен празник подобаващо  –  в неговата Родина, с неговите песни, неговите приятели и неговата екзалтирана и безспирно аплодираща публика.

Тази година Международният форум за Тоше Проески, част от който сме и ние от Българският Форум,  за първи път се включи с идеи и съдействие  в програмата на традиционния благотворителен концерт. По време на концерта ще бъде излъчен видео репортаж за благотворителните акции на форума, който вече трета година по този начин пази спомена за Тоше Проески - защото преди да бъде голям певец и талант, Тоше беше голям човек и хуманист.

На 21 Януари 2011г. членовете на форума посетиха детското отделение на болницата във Велес, където беше реализирана четвъртата благотворителна акция на феновете в  Македония. Тази акция е само една от общо 30-те благотворителни акции под името ‘’Тошин мост на любовта’’,които международният форум организира от Декември 2007 година в: Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Сърбия и България.

Освен концерта и благотворителните акции, феновете на Тоше от целите Балкани са му подготвили и още много подаръци -  красива калиграфия, на която е изписан текстът на една от най-емблематичните му песни – “Тайно моя”. Този драгоценен дар е изработен от калиграфката Катарина Роич от Словения, която претвори в реалност идеята на неговите почитатели. Названието на емблематичната песен и името на Тоше са изписани със златни нишки. Самият подарък ще бъде предаден от феновете на семейството на Тоше.

На мястото, където Тоше спи вечния си сън, феновете ще отнесат и ръчно направена книга, събрала в послания от целия свят, любовта на неговите почитатели и последователи, както и тридесет бели рози за момчето с ангелски глас и детска усмивка.

Заедно с Международната фондация “Тоше Проески”, фенклубът ще финансира и изграждането на ограда от ковано желязо, на която ще бъде изписана с ноти, вълшебната мелодия на “Тайно моя”. Оградата ще бъде поставена на улицата, носеща името на Тоше в родния му град, Крушево. Работата по поставянето на оградата ще започне през пролетта, и се надяваме че в началото на лятото, улицата ще ни посреща още по-красива и носеща спомена за Тоше.

Международният фенклуб форум се включи и в още една акция за защита на дърветата, засаждайки още едно дълговечно дърво, след чинара в Белград, . Така в още една точна на Балканите ще има вековен пазител на спомена за Тоше.

Ние от Българския и Международния фенклуб  форум за Тоше Проески искаме да  кажем, че никога няма да го забравим и че всеки ден се ражда в нашите сърца...

СИЛЕН АПЛАУЗ  за един голям певец и още по-голям човек!!!

Вижте фотогалерия: Тоше Проески

Вижте видео:

Тоше Проески - "Tajno Moja"

Тоше Проески - "Igra bez granica"

Тоше Проески - Cresa