Кернтърбърийският архиепископ Роуън Уилямс, духовен глава на Англиканската църква, ще венчае принц Уилям и Кейт Мидълтън, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТВ.

Церемонията ще започне в 11 ч. Двойката вече обяви, че сватбата ще е в Уестминстърското абатство на 29 април.

Кейт Мидълтън ще пристигне за церемонията с автомобил. След службата младото семейство ще премине по улиците с каляска до Бъкингамския дворец. Кортежът ще мине покрай Парламента, Уайтхол и по авеню "Мол", което води към Бъкингамския дворец. В двореца ще ги посрещне кралица Елизабет Втора. Тя ще даде прием за гости от официалния и частния живот на младоженците.

Вечерта принц Чарлз ще даде в тяхна чест частна вечеря в Бъкингамския дворец. Тя ще бъде последвана от бал за близките приятели и роднини.

Разходите за венчавката, приемът и медения месец ще бъдат поети от кралското семейство и семейство Мидълтън.

Очаква се сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън да донесе 1 милиард лири на британската икономика чрез продажбата на сувенири и ръст на туризма. Денят на сватбата 29 април е обявен за почивен във Великобритания.

Принц Уилям е втори по ред за наследяването на трона след баща си принц Чарлз. Годежът му с Кейт Мидълтън беше обявен на 23 ноември. Двамата се познават от осем години.