Надпреварата за Оскарите вече е в разгара си и за да отрази нарастващото напрежение в Холивуд, Ройтерс публикува първия списък с вероятни претенденти за златните статуетки.

Сред тях е и новият филм на Дарън Аронофски „Черният лебед”, който беше основна тема за разговор тази година на фестивалите в Торонто и Венеция, пише "Новинар".

Вчера лентата бе замесена и в скандал. Натали Портман – актрисата в главната роля, се оплака пред „Сън”, че по време на снимките счупила ребро, но продуцентите нямали предвидени пари в бюджета за медик.

Друг вероятен претендент за Оскарите е филмът на лятото – „Генезиз” с Леонардо ди Каприо. Лентата на Кристофър Нолан се нареди сред най-харесваните от публиката филми на всички времена, а научнофантастичната тематика напомня за философските въпроси от „Матрицата”.

Скандалният филм за създателите на Фейсбук също е сред възможните победители. „Социалната мрежа” беше сравнен от критиците с „Гражданинът Кейн”. Според Ройтерс филмът за Марк Цукербърг е може би най-силният претендент заедно с „Речта на краля” – историческа драма на братя Уайнстийн, която показва Колин Фърт като британския крал Джордж VI и Хелена Бонъм Картър като Елизабет II.

Трилърът на Мартин Скорсезе „Злокобен остров” също е включен в списъка с претендентите. Лентата с Леонардо ди Каприо съчетава криминално разследване и мрачен психотрилър с неочакван финал.

На фестивала тази година в Торонто Бен Афлек се представи добре и като режисьор. Затова неговият трилър „Градът” също е вероятен претендент за "Оскар". В състезанието може да се включат и "Ще срещнеш висок тъмнокос непознат" на Уди Алън, новата лента на Дани Бойл – „127 часа”, както и поредното предложение на Клинт Истууд – „Светлина в тунела”.