От седмица в Интернет се разпространява протестно писмо срещу новата мисия на Великолепната шесторка - Семейство за всяко дете.

"Надявам се мисията ви да не успее, за да си свърши държавата работата". Това е написала в протеста си една майка.

Тя има три деца, едно от които с тежки увреждания, отглеждано в домашни условия.

bTV отиде в дома на тази жена, за да чуе нейните причини за протест - за трудностите и битките, за отчаянието от липсата на адекватна държавна грижа. И за това дали трябва да се делим дори в благотворителността. Още по темата от Марина Евгениева:

Виждали сте Красимира няколко пъти в ефира на bTV. Тя беше една от майките на деца с увреждания, които инициираха среща с премиера, за да го запознаят с проблемите си и да му предложат варианти за решение. Това се случи преди година. Оттогава....

"Тъпчем на едно и също място”, казва Красимира.

Дъщерята на Красимира е сляпа, има тежка церебрална пареза и епилепсия. И не е изоставена. Според майката един от най-големите проблеми е, че никой няма представа колко са и от каква помощ точно имат нужда хората с увреждания у нас.

"Няма човек, който да стъпи вкъщи и да види как се грижа за детето, да ми види мизерията, да види как плюе навсякъде, защото има пареза на хранопровода, да оцени колко време ми е нужно, защото то реве, защото то иска нещо, а аз не го разбирам, защото не е имало кой да ме научи”, сподели Красимира.

Красимира и много майки като нея се сблъскват постоянно с липсата на пари, на специалисти, на качествени лекарства, на адекватна подкрепа от институциите. И точно към това е адресиран протестът й.

"В никакъв случай никой от нас не е против това да се работи за изоставените деца, напротив, но да се прави както трябва, не може да се налива от едната страна, а от другата страна да изтича, а това се случва в момента. Докато не се промени цялата система, не бива да се случва изоставянето да е по-привлекателно, отколкото да си задържиш детето вкъщи и да си го гледаш и да си го обичаш”, допълни Красимира.

Преди началото на второто издание на „Великолепната шесторка” Красимира е писала до УНИЦЕФ с искане новата мисия да е свързана именно с децата с церебрална парализа и с подпомагане на семействата на деца с увреждания. Предупреждава, че ако каузата е друга, ще протестира. Защото според нея в някои институции децата получават повече, отколкото у дома.

"Аз ви признавам, ние като родители из форуми и къде ли не цъкахме с езици и завиждахме, че тия деца имат проходилката, която ние мечтаем за нея, имат специалисти, които ти казват как да му натиснеш устичката и т.н.”, обясни жената.

Красимира е убедена, че институциите, а не дарителски кампании трябва да финансират промяната в грижата за децата.

"Великолепната шесторка” има за цел да помогне и на семействата, които отглеждат деца с увреждания. Това се казва в отговор на УНИЦЕФ по повод протестното писмо на Красимира Обретенова.

"Семейство за всяко дете" има за цел държавните средства да се насочат именно към семействата, а не към домовете, се казва още в отговора на световната организация.

Не бихме искали да се съгласим, че противопоставяне на проблемите на различни групи деца и техните родители ще доведе до трайното им решаване, пише още УНИЦЕФ в отговор на протеста.

Източник: btv.bg