Тя е тя в сериала “Тя и той”. От понеделник е едно от лицата на “Байландо - сцена на мечтите” по Нова тв.

Иначе някои са я гледали в Народния или в Театъра на армията. Други я познават от рекламата на шампоан, с която по няколко пъти на вечер влиза във всеки дом. За дъщеря й Катерина естествено тя е най-добрата майка. Не само защото й помага да пише буквички и да се учи да смята.

Актрисата Стефания Колева може да приема много роли и да има много лица. За да постигне пълна прилика с героите си, е качвала килограми, бръснала е дори главата си до голо.

“Смятам, че всичко е изкуство. А където е изкуството, там съм и аз”, казва тя.

Признава, че се страхува да не умре любопитството й. И още - че суетата й е безмерна, но пък няма да си сложи грим, за да отиде да изхвърли кофата с боклук.

- Стефания, защо се съгласи да си водеща, а не например да танцуваш в “Байландо”?


- Истината е, че когато се появих на среща с главната сценаристка на “Байландо” Мира Бакърджиева, не знаех за какво точно ще си говорим. Тя ми представи концепция за едно предаване, което е изключително позитивно, различно от всички предавания с танци и песни досега. В “Байландо” има кауза, има нещо, което действително е мотивиращо... Истината е, че ме питаха и дали бих искала да съм сред участниците. Но аз мисля, че няма да мога да се справя достатъчно добре и няма да успея да помогна.

- Все пак какво правиш най-добре - да пееш, танцуваш или да мечтаеш?

- Всичко. Мечтая си да пея и да танцувам много добре.

- Кога за последно танцува, помниш ли? Например ча-ча-ча?

- Преди 2 седмици с дъщеря ми Катерина, която учи такива танци. Беше забавно. А иначе по-сериозно се занимавах с един хореограф, който вече не работи в България, преди година и половина. С него упражнявахме компилация между класически балет и латино танци.

- В “Байландо” като водеща ще си партнираш с Георги Мамалев. Двамата работили ли сте досега заедно?


- Да, работили сме преди време в НЛО. Там имахме по-пряк контакт. След това участвахме заедно в “Летете с Росинант”, но пък в същото време нямахме общи сцени. Двамата вече се запознахме с отделните съдби на участниците в предаването. Аз лично много се развълнувах. Каквото и да им се е случило на тези хора, те са заредени с много позитивна енергия, направо са уникални. Има всякакви съдби. И на фона на всичко това, с което се налага да се борят ежедневно, нашите проблеми са маловажни. През цялото време плачех... Даже Жоро ме попита: “Ама ти така ли ще плачеш постоянно?!”

- Все повече актьори превземат телевизията. Не е ли достатъчно да работиш само в театър, или просто камерата е магия?

- Досега никога не съм била водеща. Това е предизвикателство, което приемам като нова роля. За мен аспектите на изкуството не са само строго ограничени да си единствено актьор на сцената. Смятам, че всичко е изкуство. А където е изкуството, там съм и аз.

- Като ще си водеща в предаване за мечтатели, задължително е да те попитам какъв е твоят блян, който все още не си постигнала?

- Имам сериозен набор от мечти... Първата, която се сещам сега, е да имам контакти с много чуждестранни сцени, да се снимам в чужди продукции, да се запозная с нови хора, да имам много контакти, които да ме развиват, за да не тъпча на едно място. Не искам любопитството ми да умира. Това е и водещият мотив, който ме движи във всичко.

- Казваш чужди сцени... Благодарение на баба си имаш австрийски корен. Защо не емигрираш в Австрия например?

- Защото тук ми харесва повече. Така се стече моят живот. Била съм по-малка и не съм преценила. Може би с този акъл бих пробвала в чужбина. Пораснах.

- Къде могат да те гледат феновете на Мелпомена?

- На 27 октомври излиза една премиера в Народния театър, където вече съм на щат. Казва се “Ангели в Америка”. Преди години имаше един звезден сериал с Ал Пачино, Мерийл Стрийп със същото име... Ние няма да се мерим с тях, но мисля, че екипът, с който работя, е много интересен... Иначе продължавам да играя в представленията, в които съм участвала и до момента. Завръщам се в Театъра на армията с “Ножица трепач”.

- Какво би направила, за да получиш роля? Да обръснеш главата си до голо?

- Правила съм го вече. За дипломен спектакъл “Бернарда Алба”. Напълнях с 6-7 кг за филма “Летете с Росинант”. Със събличането обаче имам проблеми. Ако е за кино и е изключително мотивирано, и то поднесено по начин, по който и аз съм съгласна, може и да стане...

- В такъв случай колко трябва да ти предложат от някое мъжко списание, за да блеснеш на корицата му?

- Нека да не говорим за пари!

- За много хора Стефания Колева стана известна чрез сериала “Тя и той”. Следиш ли какво правят колегите ти в родните сериали, които се излъчват в момента?

- Много е хубаво, че има сериали като “Стъклен дом”, “Забранена любов”... Аз лично съм много благодарна за това, че имах възможност да се снимам в сериала “Тя и той”. Това беше етап от моя живот, в който аз самата не знаех накъде да поема. Истината е, че телевизията е медията, която прави актьорите популярни. Направила съм и много прекрасни роли в Театъра на армията. Но за съжаление голяма част от хората нямат навика да ходят на театър. И съм щастлива, че заедно с моя колега Юлиан Вергов предизвикахме зрителите да влязат в салона, за да видят какво друго можем, освен да се снимаме в ситкома...

- Знаеш ли си всичките пороци?

- Ами, не пуша. Вече дори си лягам рано, защото и ставам сутрин много рано, за да се занимавам с физически упражнения, а и да заведа Катерина на училище.

- Докъде се простира суетата ти?

- Безмерна е.

- Може ли да те видят съседите по анцуг, когато изхвърляш кофата с боклук?


- Аз не ходя с анцуг. Но няма и да си сложа грим, за да отида до контейнера...

- Кои са женските ти хитрости, с които “зареждаш батериите”?


- Според настроението ми. Обичам да се срещам с приятели, на които държа и за които знам, че в един момент могат да ми помогнат, ако имам нужда от съвет... Както и аз на тях. Обичам да чета, слушам музика, да си играя с дъщеря ми.

- Кога за последно спечели нов приятел?

- Преди около 3 месеца. С едно момиче, с което през пубертетските си години сме се движили в един кръг. Но никога не сме били много близки. Покрай работни задължения сега се преоткрихме. И вече имаме едно много симпатично приятелство.

- Вълнуваш ли се от политика? Интересува ли те например какъв е новият проект на президента Георги Първанов и дали Бойко Борисов ще го наследи на поста?

- Естествено, че ме интересува. Винаги гласувам на избори.

- Получавала ли си предложения от политици, за да ги подкрепиш като известно лице?

- Да. Преди време от страна на ГЕРБ. А и преди това за един концерт покрай изборната кампания на Георги Първанов.

- Кога и на кого за последно каза, че го обичаш?

- Тази сутрин на дъщеря ми и на мъжа ми. Чувам го всяка вечер и сутрин. Мога да кажа, че съм щастлива майка и жена.

Източник: в. "Труд"