От понеделник до петък следващата седмица 30-състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото срещу Иванов и още 20 души започна в края на май, след като на 18 март спецзвеното на прокуратурата внесе в съда обвинителния акт. Баретата е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотични вещества в страната.

Софийски апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение на Златомир Иванов – Златко Баретата и на Ивайло Борисов – Ториното на 19 август.
тогава стана ясно, че Златомир Иванов – Златко Баретата ще продължи да се лекува в болница, а Ториното остана в ареста. Седмица преди това заседание Софийски апелативен съд поиска всички експерти, които са изготвили петорната съдебно-медицинска експертиза, лично да прегледат Баретата, защото се оказа, че само един от тях го е направил.

Магистратите изслушаха техните заключения на закрито съдебно заседание. Това стана по искане на адвокатите му, тъй като се е обсъждало в конкретика здравето му, а той не иска това да става обществено известно. Стана ясно обаче, че Баретата се лекува след операция. А от началото на заболяването му досега е бил опериран три пъти. Въпреки това състоянието му се е влошило. Имало е и дълъг период от време, в който той дори не е бил лекуван.

Така заболяването се е изострило и станало хронично, били са засегнати и други органи. От какво е болен Баретата днес не бе казано, но на заседанието на градския съд беше станало ясно, че той е с отстранена простата. Апелативните съдии приеха през август, че за последните два месеца за него се полагат грижи в болница и там той се възстановява успешно. Експертите бяха категорични, че няма данни за настъпили усложнение. Вещите лица обаче са категорични и че Баретата не може да се лекува и в МВР болница и в болницата към затвора. Затова САС не измени мярката му за неотклонение и Баретата остана в ареста, но в болница. Той се лекува в “Токуда“.

Самият Златомир Иванов беше поискал от съда да бъде пуснат под “домашен арест“, защото така той би достигнал психическото състояние, което ще му даде възможност да се възстанови. В ареста остана Ивайло Борисов – Ториното. Той също поиска изменение на мярката, но желанието не бе уважено.

Друг състав на САС гледа тогава мярката за неотклонение на още един от сочените като приближени на Баретата. На 10 август МВР хвана Генчо Романски – Ради. 36-годишният софиянец Романски бе е обявен за издирване преди година в рамките на разследването на групировката на Златомир Иванов. Ради е съпруг на сестрата на манекенката Цеци Красимирова – Даниела. САС не уважи молбата му и го остави за постоянно в ареста. Стана ясно, че един от основните свидетели и срещу него е Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора.

В показанията си, той заявява, че именно Ради в отговорникът за разпространение на дрога в 9-ти район, който обхваща столичния квартал "Дружба". Баретата и Ториното, заедно с още 18 лица са обвинени в участие, като Баретата и в ръководене, на организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотични вещества в страната. Това им обвинение бе повдигнато на 18 март тази година от прокурори от специализирани екипи за разследване.