Прахът на покойния бос на ВИС Георги Илиев най-накрая може да бъде събран. Източници на “ШОУ” от фамилията разкриха, че майката Венка настоявала тленните останки да бъдат на едно място, за да може душата на сина й да намери покой.

На 25 август се навършиха пет години от смъртта на Георги Илиев. Както всяка година, семейството му беше разделено и отслужи панихиди на различни места. Вдовицата Мая почете съпруга си в църквата Св. Георги, а след това и на Централни гробища, а майката и сестрата Мариана – в Кюстендил. Двете не забравиха да оставят цветя и на гроба на по-малкия брат Васил.

След смъртта си Георги Илиев бе кремиран. Още тогава се появиха слухове, че това е довело до влошаване на отношенията между Мая и свекървата Венка. Вдовицата твърдяла, че още приживе босът на ВИС се разпоредил какво да бъде извършено с тялото му, в случай че умре. Според неписаната му воля желанието на Георги Илиев било да бъде кремиран, а прахът – разпръснат в морето. В дните до погребението след смъртта му семейството е раздирано от скандали. Мая е предана на съпруга си до край и настоява, че ще изпълни желанието му. Майката иска синът й да бъде погребан в Кюстендил до брат си.

Това, че последният мохикан на ВИС ще бъде кремиран, остана тайна дори и на самото погребение. Агенцията, която е наета да организира всичко, успя да преметне медиите, изчакали до края на церемонията. Едва по-късно бяла катафалка се измъкна и изчезна с ковчега в неизвестна посока. По-късно се разбра, че Георги Илиев е бил кремиран, а прахът – разделен на три части. Едната от тях действително е била разпръсната в морето, каквато е била и последната воля на висаджията. Мая Илиева не допуска никого до ритуала и се сбогува сама с любимия съпруг. Качва се на семейната яхта и дава заповед тя да отплава към Турция. По средата – точно на едно от любимите места на боса приживе, изхвърля праха му.
Другите две части от тленните останки са разделени в отделни урни. Предадени са на Мая Илиева и на майката.

Вдовицата полага своята заедно с урната в истински гроб на Централни гробища. Сега фамилията настоява, че прахът на Георги Илиев най-накрая трябва да бъде събран.

Наследницата

Смъртта на Георги Илиев слага край на империята ВИС. Противно на всички очаквания дясната му ръка Николай Цветин отказва да заеме мястото му и твърди, че се оттегля.

„Аз се занимавам с други професионални ангажименти, имам си други, бъдещи планове”, твърди тогава той.
Вместо това на мястото на Николай Цветин във ВАИ холдинг застава финансистът Орлин Маринов. Но не като собственик, а само като управител. 40-годишният мъж е сравнително непознат в средите извън ВИС. Самият той е държал да остане в сянка. Известен е още и като финансовият гений на групировката. Именно той стои зад идеята да стартират активни инвестиции в туризма. Орлин Маринов започва да гравитира около ВИС след смъртта на Васил Илиев и е сред близките приятели на брат му Георги, познавал се е добре и със съпругата му Мая. В миналото е ръководел и веригата супермаркети Оазис, които впоследствие станаха собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Орлин Маринов обаче също отрича да е наследникът на Георги Илиев: Аз съм само управител на ВАИ холдинг, нищо повече”, твърди той.

Преразпределяне на капиталите

Година преди смъртта на Георги Илиев МВР има идея да започне проверка на имотите на "добре облечените бизнесмени". Тогава по неофициални информации експерти изчисляват състоянието на Георги Илиев на около 150 млн. лева. Но реалната стойност на имуществото му трудно може да бъде "закована" в цифри. По това време повечето от имотите, негова собственост, са или ипотекирани, или с наложена възбрана.

Независимо от това босът не се притеснява да влиза в разходи. Тогава купува и яхтата “Маями” за близо 3 млн. евро, която по-късно е продадена от вдовицата Мая на бизнесмените Йордан и Динко Диневи.
Приживе Георги Илиев инвестира в строителство, туристически бранш, развлекателна индустрия и спорт. Има пряко участие в 14 фирми. Открива дружества в САЩ и Република Доминикана.

Мая Илиева и двете им деца наследяват всичко. Малко след смъртта на боса негови приближени нарочно разпространяват слуха, че вдовицата е получила едновременно ултиматум и предложение ­ дават й 10 млн. лв. в брой. Нищо повече.

Докато босът на ВИС е жив, семейство Илиеви ползва обширна къща в Панчарево, мезонет в "Лозенец", голям апартамент в центъра на София. Официално нито той, нито съпругата му са регистрирани като собственици на жилищата. Имотите се водят на името на вътрешни хора във ВИС. Част от тях са регистрирани дори на името на Орлин Маринов.

През последните години преди смъртта си Георги Илиев или ипотекира, или продава недвижима собственост.

Месеци преди смъртта си Георги Илиев извършва трескави сделки – сякаш знае, че ще умре и трябва да подсигури фамилията си.

На 31 май 2005 г. Георги Илиев извършва последната си сделка. Продава нерегулиран поземлен имот в "Хладилника" ­ местност "Витоша" за 127 128 лева.

Босът на ВИС няма навика да прехвърля имущество или дялови участия във фирми на съпругата си. Мая Илиева никога не имала такива участия, както например вдовицата на Самоковеца ­ Ангелина. В службата по вписвания са документирани само пет сделки с нейно участие. Заедно със съпруга си Мая Илиева е страна по ипотеките на магазините и продажбата на двата апартамента.

Тежко наследство

Мая Илиева успява да опази наследството на съпруга си. След смъртта му нейните интереси са насочени основно към туристическия бранш. Източници на “ШОУ” твърдят, че над нея все пак е имало натиск да предаде част от парите на ВИС, но се е намесил друг влиятелен бос, който е издал заповед: “Вдовицата да не се пипа!” Така Вълка, на когото мълвата преписва невярната информация, че е бил интимен с Мая Илиева, успява да изкупи незначителна част от наследството, за което претендира. В момента Мая Илиева държи цялата собственост върху ВАИ холдинг. Заедно с приятелката си Адриана Тюркмен притежава верига козметични магазини. Пак с козметика е свързан и друг неин бизнес, който е изнесен в Марсилия. През годините красивата вдовица успя да запази почти цялата част от наследството си. Част от парите са изнесени в Доминикана, останалите – инвестирани както и по времето на Георги Илиев в туризма.

Денонощен караул край гроба на Васил Илиев

Денонощен караул има пред гроба на Васил Илиев в Кюстендил.
На метри от гроба му е монтирана дървена будка - бивш базарен павилион, тип “гъбка”, където стоели бодигардовете. Парите за охраната се дават от семейството. В началото бодигардовете са получавали по 150 лева, но от няколко месеца надницата им е увеличена.

От управата на гробищата предложили на роднините да оформят открит гроб, върху който да бъдат насадени цветя, но те отказали и предпочели отгоре да има черен мрамор. В черен мрамор е издържан и гробът на по-големия брат на Централни гробища. Намира се в т. нар. мутренска алея, която е на метри от гробовете на културните дейци. “Съседи” на Георги Илиев са Иван Тодоров – Доктора и банкерът Емил Кюлев.