Ледената кралица Таря Турунен разтопи за 2 часа сърцата на феновете. Финландската певица събра десетки хиляди на концерта си в първия ден на Каварна Рок фест 2010. Може би за първи път феновете на Таря я видяха истински да се кефи. Причината беше ясна - любовта, която струеше от терена на стадиона към сцената.


Още по времето, когато беше вокалистка на "Найтуиш", Таря не беше особено подвижна на сцената, сякаш не е на рок, а на опера. В Каварна тя бе неузнаваема - тича, мята грива, закача се с публиката.

Още от обяд около стадиона започнаха да се събират металисти и да чакат вратите да се отворят, за да са най-отпред, най-близо до любимците си. След обяд обаче дойде и леко разочарование, когато се изля проливен дъжд и ги измокри до кости. За щастие дъждът отмина и слънцето се показа точно навреме. Вратите на стадиона се отвориха около 17,30 ч и феновете нахлуха на терена.

Точно след входа беше поставен макет на паметника на Рони Джеймс Дио, който в края на годината ще бъде издигнат в рок столицата на България. Час по-късно на сцената се качи първата група - Leaves Eyes, а след това и Epica. Истинските им фенове останаха много доволни от изпълненията. Дошлите специално за двете метъл кралици, които не влязоха на стадиона по-рано, само могат да съжаляват.

Веднага след като се стъмни, на сцената стъпи грандамата на метъла от 80-те години Доро Пеш. Дрезгавият й глас разтресе стадиона и околностите, а почти през цялото време публиката ревеше с нея. Целият стадион изтръпна, когато Доро запя един от най-големите хитове на покойния вече Дио - The Chance Are On.

Това разчувства публиката и на голяма част от нежната половина докара сълзи в очите. Доро слезе от сцената, след като окончателно остави феновете си без дъх с невероятно изпълнение на най-големия й хит от времето, когато бе вокалистка на групата "Уорлок" - All we are. След кратка почивка на сцената излезе и Таря Турунен. Тя и музикантите й напипаха верния тон. Повече от два часа очароваха хиляди почитатели с всяка песен, с всеки звук. Освен големите си хитове от последния самостоятелен албум - I walk Alone и Die alive,

Турунен изпя почти всички станали легендарни парчета от времената с "Найтуиш". За втори път публиката чу от сцената на Калиакра рок фест едно от най-култовите рок парчета изобщо - тоталния хит на Алис Купър Poieon. Преди две години там го изпя самият му автор, а сега своята версия изпълни и Таря. "Ако я беше чул Алис Купър, със сигурност нямаше да си помисли повече да пее тази песен!", коментираха фенове.

Освен Таря магнетичен на сцената бе и нейният барабанист. Както винаги атрактивен и тотално луд, той взриви публиката със солото си на огромния комплект ударни пред него. Той демонстрира от какво сме произлезли, след като в края се изтряска като истинско шимпанзе и завърши с думите Welcom to my jongle - hahahaha.

Ледената кралица и групата й слязоха от сцената към полунощ. Малко след това на нея се качиха Attrocity, които довършиха публиката, останала вече без глас от близо 7-часовия концерт.