Само преди няколко десетилетия, бащата на движението наречено „поп арт” каза: „всеки ще бъде известен за 15 минути”.

Под всеки надали е имал предвид своето собствено вдъхновение Мерилин, защото именно той веднага след нейната смърт я увековечи в 10 страхотни картини в различни цветове. За картините и начина им на изработка вече се знае много. Само тези, които са ги виждали обаче могат да познаят въздействието върху сетивата на Мерилин в различни цветове. Тя може да бъде истинска наслада за тези, които имат око да я видят.

Специалистите разказват, че много често именно различното усещане за Мерилин става повод милионерските семейства да изпадат в спорове кой цвят да изберат. За най-красива се смята Розовата Мерилин, поради което и тя е с най-висока цена. Произведенията на Анди Уорхол днес са истинска находка и красят домовете на най-заможните хора в света, а останалите ежегодно наддават, за да я притежават. Очевидно няма съпруг, който би отказал да подари на своята половинка едно подобно розово бижу с лика на Мерилин.

За вечния интерес към Мерилин най-достоверно може да ни говорят от световноизвестния Аукцион Christie’s, където всяка година се провеждат различни търгове посветени на поп иконата на всички времена. Именно там се събира елита от цял свят, за да види изяществото на всичко свързано с Мерилин, да се докосне до нея и разбира се – да наддава с милиони, за да притежава нещо свързано с нея. Факт е, че да си собственик на една такава Мерилин струва цяло състояние, но за истинските колекционери и хора с възможности това е несравнимо удоволствие.

Притежанието на Мерилин освен въпрос на чест и висок социален статус, може да се окаже изключително разумна инвестиция. Картина от колекцията през 1962 г. се е продавала за 250 долара, днес за минимум 250 000 долара, а утре може да е цяло състояние. Така например именно на търг в Christie’s преди година настоящият милионер Ричърд Уайдман продаде своята Жълта Мерилин, закупена за 250 долара, за над 15 000 000 долара. Пак в аукциона на богатите през 2006 г. бе продадена и Оранжевата Мерилин на колосалната цена от 16 500 000 долара.

Благодарение именно на творците като Анди Уорхол, днес любимата на всички Мерилин може да бъде открита навсякъде за много по-символична стойност. За тези, които не можем да си позволим да дадем няколко стотин-хиляди долара достатъчно е, че можем да открием духа на Мерилин навсякъде около нас. В България само една марка до момента се е посветила на великото творчество на Анди, затова е и достатъчно известна, особено сред елитните дами.