Обявиха Николай Маринов - Малкия Маргин, за общонационално издирване, съобщи агенция „Фокус".

Искането беше направено от прокурорите по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови. Делото се води в Софийски градски съд.

Малкия Маргин не се появи на заседанието по делото, по което е подсъдим. Красимир и Николай Маринови са обвинени и в подбудителство към убийството на Боби Цанков, заради което Красимир Маринов бе задържан в ареста.

Неговият брат не бе открит от органите на реда. Очакваше се и Малкия Маргин да бъде задържан днес на заседанието по делото срещу двамата, което продължава повече от три години.

Обвинението намери за основателно на Николай Маринов да бъде изменена мярката за неотклонение в по-тежка. До този момент наложената му мярка беше парична гаранция.

Неявяването на Николай Маринов на делото, по което е обвиняем, го превръща автоматично в беглец от правосъдието. Това каза пред журналисти прокурорът по делото срещу братята Маргини Николай Кокинов. Според него до момента няма никаква информация за местонахождението на Николай Маринов - Малкия Маргин.

Изискана е справка за това дали Маринов е напускал страната, според която става ясно, че това не се е случило. Кокинов не изключи обаче възможността Маринов да е напуснал страната неофициално. Официално Маринов не би могъл да напусне страната, тъй като има забрана.

Николай Маринов направи грешка, че не се яви на днешното заседание на Софийски градски съд. Това каза пред журналисти адвокатът на Малкия Маргин Людмил Рангелов. Според Рангелов промяната на мярката за неотклонение в най-тежката „задържане под стража" е била очаквана и законосъобразна.

Адвокатът се е чул с подзащитния си на 9 декември миналата година и това е станало на последното заседание по делото срещу двамата братя. Според Рангелов практиката е такава, че обикновено клиентът търси своя защитник и негова е преценката как да постъпи.

Според адвокат Рангелов убитият миналата седмица радиоводещ Боби Цанков не би могъл да има нищо общо с двамата братя, както и е малко вероятно той да е разполагал с факти по делото срещу тях. Цанков има конфликт с много други хора, точният брой никой не знае, но с братята Маринови няма, коментира още адвокатът.

Неявяването на Николай Маринов отложи за пореден път делото срещу братята Маргини, предаде  „Фокус". Състав на Софийски градски съд постанови да се направи справка за местонахождението на Николай Маринов, както и да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража".

По делото е постъпило писмо от Медицинския институт на МВР, с което се определя състоянието на другия подсъдим по делото Иво Карагеоргиев. Според становището състоянието на Карагеоргиев е стабилно. Получено е и писмо от Министерството на здравеопазването, с което се предлага експерт от министерството да направи експертиза за актуалното здравословно състояние на подсъдимия.

Адвокатите на Иво Карагеоргиев поискаха замяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража" с по-лека предвид здравословното му състояние. Съдебният състав, обаче, реши Карагеоргиев да остане със сега наложената му мярка „задържане под стража" в МВР болница, където му се оказва постоянно медицинско наблюдение.

Следващото заседание по делото е на 3 февруари, от 9.30 часа.