"Имам страхотно семейство, благодарна съм на Господ. Родителите ми не се месеха, когато реших да пея поп-фолк. Оставиха ме - където ми е сърцето, там да съм: щом сърцето ми е в музиката, нека пея", признава Теодора.

Талантливата бургазлийка дала заявка за сцената още в детските години с влечението си към българския фолклор. На 6 изпяла първата песен, ­ странджанската "Мари, Величко". Оттогава до днес народната музика и изпълнителката са в неразривна връзка.

Въпреки че актуалният й профил е в модерния фолк, Теди за нищо на света не оставя традиционния. "Даже сега подготвям фолклорен албум", вмята тя в разговора като доказателство. В проекта ще бъдат включени македонски, тракийски и странджански мелодии. Вече е заснела клип към македонската песен "Майко, не плачи", която представи на рецитала си по време на "Пирин фолк 2009".

Мимоходом си припомня, че когато се явила на песенния кастинг на "Диапазон рекърдс" преди шест години, също изкарала една бавна странджанска. Тя била сред силните козове, докоснали тогава журито, и причина за сключване на контракта й с музикалната компания.

"Народната песен е най-голямата ми слабост. Ако беше толкова добре платена, ако осигуряваше толкова участия, колкото и попфолкът, щях да съм народен изпълнител", не крие певицата. "Аз харесвам много и попфолка, затова съм в този жанр, но въпреки това пристрастията ми са към странджанските, изобщо към народните песни. Поп-фолкът просто ти дава възможност по-бързо да се развиваш. Истината е, че с народната музика нещата стават бавно", разсъждава Теодора.


Традиционалистка е в избора на репертоар. "Аз си имам един стил, ­ на мен ми харесват точно определени песни. Дори нещо да е хитово, няма да го изпея, ако не усещам, че е "моята песен". От друга страна, трябва да имаш поне по една различна песен или текст в репертоара си, ­ не може да пееш само за любов и раздяла. Трябва да оставиш послание за години напред", на мнение е Теди.

Продуцентът й Ненчо Касъмов решава какви композиции като ритъм и звучене трябва да се запишат. "Конкретните парчета си избирам аз самата, но и той ги прослушва. След това с него обсъждаме заедно. Почти винаги сме на едно и също мнение, ­ много рядко се случва да се разминаваме.

Най-любими ми са баладите, които особено ми лежат. Най-смислените ми текстове са в баладите и в песните с по-умерено темпо. Бих издала диск само с такива песни", идва спонтанна идея. Въпреки предпочитанията си към тях, си дава сметка, че по дискотеките балади не вървят. "Баладите са за по телевизията. По дискотеките хората искат да купонясват с бързи песни. В ресторант, механа или на сватба е друго, ­ не е проблем, даже може и няколко да изпееш", разяснява певицата.

"За всеки един изпълнител има място под слънцето. Всеки си има почитателите. Затова не разбирам завистта между колежките и страня от това, обяснява Теодора. Много е важно как са те възпитали. Възпитавана съм да бъда добър човек, земна, и да не забравям откъде съм тръгнала. Аз гледам единствено и само себе си. Не завиждам на никого. Радвам се, че съм направила хубави песни, че постоянно има нещо, с което да радвам почитателите си. Конкуренцията е хубаво нещо, ­ аз се стимулирам по този начин. Дори следя какво правят колежките, ­ не за да ги копирам, а за да не повторя някои неща в темите, в клиповете", споделя чаровницата.

"Част от хората са си изградили грешна представа за фолк певиците, защото гледат само лъскавите ни клипове. В тях, естествено, показваме най-хубавите си неща. Ние самите се стремим да изглеждаме лъскаво, да караме хубави коли, да имаме хубави бижута, телефони. Аз работя, за да си осигуря този стандарт. В никакъв случай не сме бедни, но не сме и неприлично богати. Работя, за да си позволя да имам това, което искам. Правя си сметка, доколкото мога", доверява изпълнителката на "Мой късмет".

"Мнения за нашата музика има всякакви. Един харесва попфолк, друг ­ поп, трети ­ опера. Ако на някого не му харесва фолкът, да не го слуша. Но не е хубаво да се правят негативни обобщения за нас", категорична е Теодора. Самата тя слуша всичко, ­ конкретно "по-комерсиална музика, нещо различно от моя стил. Гледам MTV. Любими са ми балканските изпълнители ­ Никос Вертис, Тоше Проески (Бог да го прости), Сарид Хадад.


Има значение как изглеждаш във видеоклиповете. Аз предпочитам да съм умерена, не много разголена. Гола ­ никога няма да изляза така, все пак ме гледат и деца. Не искам около мен да има скандали, ­ не съм скандална личност и подобна роля не ми отива.

Важно е в песните ми да има драма, завръзка. Не обичам да пея провокативни песни със сексуални послания, ­ може да имам една-две в репертоара си за цвят, за разнообразие, но дотам. Песните, с които станах популярна, са тъжните, тези със силни текстове, като дуета ми с Тони Стораро "Престъпление", като "Смешна цена", "Някой като мен", "Изневерявам ти".

Цената на славата? "Никакъв личен живот. Лишаваш се от едно за сметка на друго. Въпреки че го правиш осъзнато. В рамките на нормалното съм се лишила от някои неща, но не ми тежи. Песента за мен все пак е водеща, затова съм готова на жертви", откровеничи попфолк звездата. Малко са истинските й приятели.

"Това са хора, доказали се през времето, извън музиката. Няма да ме подведат, мога да разчитам на тях. Броят се на пръстите на едната ми ръка. Ако сложа и семейството си, ще станат две ръце. Една от близките ми приятелки е братовчедка ми. Иначе с всички колежки от гилдията се уважавам, поздравявам ги, любезна съм. Дали някой ще ме уважава или няма да ме харесва, ­ това всеки решава сам за себе си. Аз не мога да контактувам с хора, които излъчват негативна енергия, ­ с тях просто не сме от една кръвна група."

На участие Теодора гледа да е между хората, да си говори с тях. След изява винаги си носи всички получени цветя у дома, а не ги изхвърля в първия кош.

"Едно цвете за мен е огромен жест. Да отидеш, да го купиш, да изгубиш час от свободното си време, ­ това е уважение", вълнува се изпълнителката. Свободното си време отделя за пътешествия по света, кино, шопинг и срещи с познати. Диети не прави, освен ако не е прекалила със сладкото. Макар и все по-рядко, сърфира из интернет. Има и Facebook, и Skype, които ползва само за работа.

Източник: в. "Марица"