Причина за скандала стана публикация на певеца в личния му профил, чрез която той уведомява феновете си, че няма да присъства на концерта на колежката си. Оказа се, че в основата на конфликта стоят пари. Панайот Панайотов оповести в социалната мрежа, че към спектакъла в Бургас няма интерес от страна на публиката, затова той няма да се появи на сцената в Летния театър.

"Няма да пея на 11 юли в Бургас с Кичка Бодурова в Летния театър поради мижав интерес към концерта. До всички мои фенове - извинявам се!", написа той. От профила на Кичка Бодурова пък в коментарите се появи отговор: "Поради големите претенции на П.П. неговото участие беше отказано от организаторите. Концерт е почти продаден - много груб пост!". Постът е написан лично от Бодурова.

Панайот Панайотов обясни, че преди месец и половина получил покана за участие във въпросния концерт. Казал своите условия и Кичка Бодурова ги приела. Съвсем изненадващо, без да му се обади, а със съобщение във вайбър му написала, че отказва участието му. "Днес си направих труда да погледна скицата с продадените билети. Много малко бяха. Като не ми беше дадено обяснение, аз сам го потърсих и явно това е причината", каза певецът.

В действителност са продадени почти всички от билетите за спектакъла, а преди дни Бодурова напълни Летния театър във Варна. Почитателите на певицата бяха на концерта въпреки дъжда, който се изля точно вечерта. Причината най-вероятно е спор за възнаграждението на изпълнителя на "Шопкиня". Според запознати, "момчето, което говори с морето" проявило претенции за прекалено висок хонорар, което вбесило колежката му и тя отменила участието. Твърди се, че Панайот настоявал за сумата от 1500 лева, която явно се е сторила твърде висока на естрадната изпълнителка, живееща в Америка и парадираща с висок стандарт на живот.