И ще се учудите ли, ако твърде затвореният и доста пунктуален родител започне по-често да се смее и дори научи няколко думи на родния език на госта си? През всичките тези емоции от сблъсъка с една чужда култура, език, дори кухня минава главната героиня на испанско-българския филм „Васил“, който тръгва по кината у нас в края на този месец. Историята преживява лично каталунската режисьорка Авелина Прат, чиито баща-успял архитект от Мадрид прибира български шахматист и бриджьор, останал на улицата.

Българският актьор Иван Бърнев е в главната роля и си партнира с легендата на испанското кино Карра Елехалде („Испанска афера“), който влиза в ролята на бащата Алфредо- пенсионер със забавен и остър характер, който има страст към шахмата. Александра Хименес, която играе дъщеря му, е тв звезда от сериали като „Семейство Серано“, който е показван и у нас. Сузи Санчес като Кармен открехва вратата за Васил към ежедневието на заможните испанци. Санчес е добре позната от филмите на големия испански режисьор Педро Алмодовар „Кожата, в която живея“, „Болка и величие“ и „Жулиета“. Елегантната 67-годишна блондинка изпълнява ролята на богата пенсионерка, която плаща на българина, за да й партнира в бриджа.

Авелина Прат, която пристигна за премиерата на лената в България призна, че тя самата никога не е виждала нашенеца, който баща й прибрал преди години. Татко й си отишъл преди време и не дочакал филма, но пък прочел сценария и потвърдил, че всичко в него е вярно. Затрогващият и много човечен филм е дебют за Прат, която само знае, че истинският прототип на героя на Бърнев все пак се е върнал в България.