Скандалът бе провокиран, след като двете дразнителки в имението решиха да саботират правилата, по които трябваше да протече тазвечерният коктейл. След като извоюва победа в надпреварата в басейна, пълен със слуз, и свали чорапките на Райа за отрицателно време, Пам си извоюва правото да определя с кои от дамите в имението Евгени да се усамоти в градината по време на коктейла.

Противниковият лагер, начело с Габи и Елисавета, веднага се досети, че тази вечер Пам ще допусне до виртуоза единствено най-близките си приятели, както и в действителност се случи – срещи с Евгени получиха единствено Елена, Боряна, Райа, Микаела и Ирина. По време на усамотението на Генчев с Ирина, Габи и Елисавета решиха да бойкотират Пам, настанявайки се между тях двамата. Есеистката реагира светкавично и ги помоли да се оттеглят, но единственият отговор, който получи от тях, е че е „уволнена“.

Двете се оправдаха, че Ирина им е приятелка и заради това имат право да прекъснат срещата ѝ с Евгени. Пам, от своя страна, определи поведението им за неуважително както към нея, така и към останалите момичета: „Те не уважиха това, че съм си извоювала нещо, и това е много грозно“.

Непосредствено преди Церемонията Пам директно се обърна към Габи и Елисавета с въпрос защо са постъпили по този начин, при което Габи избухна и далеч не реагира с типичното си чувство за хумор до този момент. Намесата на моделката Габриела Великова, която се опита да защити Пам, доведе до ескалация на напрежението, при което Габи не издържа и напусна бясна коктейла. Евгени обаче категорично зае страната на Пам, като тя получи първата роза на церемонията, провела се веднага след грандиозния скандал.