Както Hotnews.bg първи писа, реализацията на формата е поверена на „ЕМД Ентертеймънт" и Евгени Димитров – Маестрото, с чието име се свързват редица успешни телевизионни предавания като „Гласът на България", „Music Idol", „Dancing Stars", "Lord Of the Chefs", „България търси талант" и други." Още през 2009 година Трифонов и екипът му излъчиха първия сезон на Бягството, което бе спечелено от Марина и Христо.

От днес (3 април) всички любители на вълнуващите пътешествия, на решаването на сложни загадки и на пътуването из познати и непознати кътчета на родината, могат да се запишат за участие във втория сезон на състезателното риалити. Условието е участниците да са в тандем и да са обединени от различни роднински, приятелски или други връзки. Двойките ще предприемат пътуване из България и ще преминават през разнообразни вълнуващи изпитания, за да стигнат до голямата награда, наричана „Съкровището“.

„Бягство към победата“ 2 ще предизвика участници и зрители да се впуснат заедно в динамична надпревара, чрез която да научат повече за България, преминавайки през нейната територия, история и култура и справяйки се с различни предизвикателства. Предаването ще изпита способността за работа в екип, чувството за ориентация, издръжливостта, бързината и общата култура на участниците, които ще минават дълги преходи без почивка, ще спят понякога на открито, ще се изкачват или спускат по труднодостъпни терени. Целта на всяка една двойка е да спечели физическа преднина и предимство чрез разкриването на нова информация, което да я преведе през пътуването и да я отведе до финала.