Победителите в шестте категории на първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 3 до 16 години, бяха обявени на официална церемония на 22 май 2024. Изабел Овчарова грабна наградата в най-високата възрастова категория „Майстори“ (14-16г.) за най-новата си книга „Слънчеви лъчи в мрака“ (ИК „Сиела“), водейки убедително с цели 682 читателски гласа.

„Аз съм най-щастливият човек, че има толкова много деца и тийнейджъри, които обичат да четат и съм безкрайно благодарна, че някои от тях избират моето творчество“, сподели вълнението си от наградата Изабел.

Откровена, позитивна и смела, „Слънчеви лъчи в мрака“ е шестата книга на писателката, която се превърна в истински онлайн феномен с над 250 000 последователи в профилите си в YouTube, Instagram и TikTok. В тази книга най-ярко личи и посланието на Изабел с цялостното си творчество да хвърля светлина върху важни теми, свързани с психичното здраве, депресията, самотата, травмите и страха да бъдеш различен от другите.

В надпреварата „Бисерче вълшебно“ през 2024 г. участваха 90 издания, селектирани от 141 първоначални номинации, а правото си на глас упражниха цели 10 835 млади читатели от цялата страна. Тенденцията тази година сочи повече родни автори на челните позиции – три от шест наградени издания са български книги.