Певицата, която от няколко месеца ходи с рокли в цветовете на националното знаме, се появи в подобна и по време на концерта на жълтите павета на София Прайд. Рокличката е къса, впита и с голи рамене и лесно може да бъде свалена. Точно така направи и щерката на Ваня Щерева, която с един замах махна облеклото с бяло, зелено и червено. Под него Мила бе с друга рокля с цветовете на дъгата, които се приемат като знаме на ЛГБТИ+ движението, припомня Hotnews.bg.

Само преди минути ВМРО сезира прокуратурата за скандалното поругаване на трикольора на „София прайд“. С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, пише председателят на НМК на ВМРО Христо Иванов.Той прибавя и фактология към събитието, а именно, че на 22 юни 2024 г., по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България.

Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук).Председателят на младежката организация на ВМРО обръща внимание на правната обосновка към сигнала:

Съгласно чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“Според НМК на ВМРО „действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ“.

ВМРО, която се представя повече от посредствено на последните избори, припомня още: "че освен провокацията гей парадът да се проведе на Черешова задушница, в навечерието на големия християнски празник Петдеседтница, организаторите се подиграха и с надслова на едно от събитията на Месеца на семейството, а именно концерта „Нашият дом е България“, като обявиха за слоган на „София прайд“ – „България е и нашият дом“. Това само по себе си категорично противоречи с действията, демонстрирани от посетителите на събитието, които открито се подиграват с обичаите и традициите на България, като ги наричат „ганьовщина“, „отживелица“ и „ретроградност“. Всичко това в комбинация с демонстрацията от страна на Мила Роберт достатъчно красноречиво описва нагласите на участниците".