„Тръгвам за там, където... се пресичат всички меридиани на планетата Земя, там... където нито една държава няма териториална принадлежност, там... където водите на океана достигат 4261 м на самия 90-и градус. Там, където светът свършва“, написа бизнесдамата в своя личен профил в Инстаграм и си сподели снимка от самолета, който ще я отведе до Истанбул, където е първата й стъпка.

Ваня Червенкова споделя със своите последователи, че известно време няма да е активна в мрежата и след това подробно ще разкаже къде е била. „След няколко дни за около месец ще загубя връзка със света напълно. Това е единственото място на планетата Земя, където всички сателити имат много малко покритие. Градусите за „Инмарсат“ са изключително малки (10-11 градуса), с „Иридиум“ имаме много малък шанс, а „Старлинк“ е напълно забранен (атомният ледоразбивач е действащ военен кораб), отварящ каютите и палубите си за цивилни веднъж в годината... Ще имам връзка само с няколко човека през специална връзка на самия атомен ледоразбивач. Когато се върна, ще споделя всичко с вас! Обичам ви. И ни пожелайте късмет“, пише Ваня Червенкова.

Бизнесдамата ще пътува с група от 15 руски учени. Научно-образователната експедиция ще се осъществи с най-мощния атомен ледоразбивач в света. Групата ще бъде предвождана от Фьодор Конюхов – първия човек в света, достигнал петте полюса на планетата. „В рамките на нашата експедиция той ще направи опит за нов световен рекорд“, издава Червенкова.