Hotnews.bg припомня, че винаги до сега най-гледаното риалити предаване у нас се е реализирало в южна България, най-често край устието на река Велека. Днес обаче екипът е избрал Дуранкулак за място на тежките битки и оцеляването на участниците. Пак за първи път Нова телевизия не обяви началото на снимките, за които се разбра от съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна.

От официалното съобщение става ясно, че на 26 юни в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна е подаден сигнал за нарушения на екологичното законодателство от екипа на телевизионното предаване "Игри на волята" на територията на Община Шабла. При извършената проверка на терен не е установено увреждане на пясъчни дюни, както и сеч на дървета и унищожаване на защитени видове растения и животни, съобщават от инспекцията. В района на площадките – предмет на игрите, не е установено нерегламентирано замърсяване с отпадъци.

На площадките има разположени химически тоалетни. На и около площадките не са констатирани огнища със запалени огньове. Не са установени нарушения на режимите на защитени зони.Проверката е извършена в землищата на с. Езерец, с. Дуранкулак и с. Ваклино, Община Шабла, където се снима риалити предаването. От известно време неговата водеща Ралица Паскалева също пуска снимки от Балчик, където живее семейството й, докато тя снима "Игри на волята, видя Hotnews.bg.

През миналите години Нова винаги шумеше около началото на снимките на Игрите, като дори синоптикът Ники Василковски се включваше от арената, а в публиката бе Мария Бакалова заедно с гаджето си. Днес обаче Валери е на другия край на света за снимките на "Островът на 100-те гривни".