“Отвори сърцето си широко, нека да ги пазят ангелите.
Подай ръка на старите и безпомощни хора,
някой гледа от горе и ни напомня,
че хуманността години не познава.”


Така започна „Тошин Мост на Любовта –Бългaрия 2011”, поредната акция на Международен Форум Тоше Проески /четвърта за България/, провела се на 02.04.2011 в гр. Шумен в Дом за стари хора "Д-р Стефан Смядовски".

Отново момичета и момчета от Българският и Международният Форум за Тоше Проески отвориха широките си сърца и протегнаха ръце, за да помогнат.

„Момичетата и момчетата” са всъщност хора на възраст от 13 до 50 години, но с млади и по детски чисти души.

Форумците дариха апарат за физиотерапевтични процедури, три пейки, няколко пакета с прежда, а всеки един от 110-те мили, възрастни хора получи по пижама, покривка за легло и картичка с лика на Тоше Проески, носеща специално послание, защото „Хуманността години не познава...!”.



В нелеката задача за събирането на средства взеха участие хора от България, Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, но основен източник на финансиране бе благотворителната инициатива на Българският Форум за Тоше Проески „Акция Мартенички”.

През месец февруари членовете на форума изработиха хиляди мартеници, които през месец март предложиха на свои близки, познати, съседи, колеги , съученици и в Интернет мрежата Фейсбук.

Развълнувани от добрината на младите хора, бабите и дядовците ги посрещнаха с песен на уста, с пита и шарена сол, и китка здравец.

Посещението премина в една очарователно топла атмосфера, млади и стари изпяха емблематични песни от българския фолклор, хванаха се на хорце, плакаха и се смяха, и аплодираха едни други.

„Всички сме техни деца и на добрина от тях се научихме” /”Сите сме нивни деца” песен на Т.Проески/ - те са ни родили, кърмили, отгледали и възпитали с надеждата да бъдем такива каквито сме днес – всеотдайни!

Виждайки в лицата на гостите си своите рожби, възрастните хора от Дома, изпълниха сякаш в отговор на „Сите сме нивни деца”, песента „Защото завинаги вие оставате наши деца”, която предизвика сълзи на радост, умиление и благодарност в очите на всички.

Млади и стари се разделиха без тъга, защото знаят, че ще бъдат заедно, запазвайки в сърцата си тази незабравима среща!



И ако възрастните хора са онези, на които дължим поклон, че са ни подкрепяли в нашето минало, то децата са нашето бъдеще. Бъдещето на този наш едничък свят, който може да бъде по-мирен и добър, ако се борим за него само с детска усмивка.

Представителите на Български Форум за Тоше Проески посетиха и малчуганите от ДДЛРГ „СЛЪНЦЕ” гр. Каспичан, занесоха им лакомства, книжки, играчки, обувчици и няколко пакета памперси за най-малките.

И в този дом посещението премина във весели игри сред много балони, песни и детски смях.

Как да се опишат емоциите от този незабравим ден с думи? Как да се определи нивото на хуманността? Тя няма величина! Всеки Човек носи пламъче от нея в себе си, но не всеки може да запали огън от него.

Благословени са тези, които я откриха и раздадоха и онези, които я приеха и умножиха.

Благословено да е едно име, което освети пътя на много хора – Тоше Проески!

Вижте фотогалерия:

Тоше Проески

Вижте видео: