Младата фолк изпълнителка Веселина обра овациите с последната си песен „Бог така ли пожела“, която представи преди почти месец. Това е и първата балада в репертоара на певицата на Diapason Records.

Емоционалното предложение е дело на доказани автори в попфолка – музиката и аранжиментът са на албанския композитор Артан Кастрати, а текстът е дело на поета Йордан Гергов, пише Signal.bg.

„Отдавна исках да запиша балада, но бях страшно резервирана как ще се приеме, от една страна, а от друга – как ще ми се отрази като вложения. Баладите не ни носят приходи, а само разходи. Когато пуснеш балада, това ти е продуктът, с който си на пазара, и то поне 3 месеца. А през тези 3 месеца как ще работиш с балада. Собствениците на заведения не търсят певци заради балади, участията идват от динамични песни. Трябва или да си доказано име с богат репертоар зад гърба си, или, дори да си ново име, да имаш средствата да изкарваш нови и нови проекти на кратки интервали. Тогава между другото можеш да си позволиш балада за цвят. Но преодолях това чудене заради силното си желание и реализирах „Бог така ли пожела“. Направих този проект с риск – казах си: не ме интересува, искам тази песен, да става каквото ще. И научих нещо много важно – печелят рисковите играчи, защото точно в този момент в попфолка вървяха друг тип песни, създадох нещо коренно различно, което в същото време е точно това, което усещам, тоест успях да разкрия душата си 100 процента. Вероятно и заради това „Бог така ли пожела“ се превърна в най-силно подкрепяната и добре приета песен от репертоара ми заедно с „Една причина“ - признава Веселина.



„Настъпиха разделни времена в попфолка. Сега всеки трябва да се спасява поединично и както може. Миналата година, още в началото, усетих, че трябва да направя драстична промяна в репертоара си, във визията си също – промених цвета на косата си, започнах да ходя най-редовно на фитнес. Смених почти изцяло екипа си – и за песните, и за визията. Имах период от 2 години, в който концепцията, по която работех, не беше правилна от гледна точка на послания, които излъчвам. Не се получаваха нещата. Изпях песни и текстове, които не ми отиваха, слушах чужди мнения и се лутах. Сливах се с масата, но това не е правилно и сега отчитам грешката си.

Последните ми три проекта – „Една причина“, „Следващият“ и „Бог така ли пожела“ – това са моите песни, моите послания, моето виждане, продукт изцяло на личния ми вкус, не съм слушала странични мнения и изказвания. Защото имаше и такива: "Ама каква е тази балада, ти искаш да се забиеш ли, хората искат провокация". Изобщо не е вярно – хората приемат това, което им предложиш. Ако сутрин, обед и вечер ги заливаш с провокация и голотии, те това ще консумират и на това ще свикнат. Факт е, че критиците ми не се оказаха прави и баладата ми намери почитателите си. Щастлива съм и че си намерих пътечката и смятам занапред да я следвам“ - казва певицата.

Според нея единственият начин да оцелеят новите и прохождащите имена в попфолка, е всеки да потърси къде е индивидуалността му като артист и да постави акцента в творчеството си точно на него.



„Аз например разбрах, че провокацията не е лъжица за всяка уста, например за моята, и затова в тази посока занапред ще бъда предпазлива. Не казвам, че няма да изпея провокативна песен, но това няма да са директни послания, по-скоро ще е нещо иронично, шеговито, много ще внимавам и ако видя, че не постигам баланс в текста или по друга линия, ще се откажа от такъв проект. На мен ми отиват по-стойностни текстове, лирични песни, мелодични.

Проблемът на жанра ни е, че всеки копира другия с хита му. Ако един път нещо стане хит – после всички се юрват и при конкретния композитор, и при конкретния текстописец и режисьор. А всъщност истината е, че не можем да сме си клонинги един на друг. Истината е, че един композитор веднъж или два пъти може да направи някакъв тотален хит, текстописецът с въпросната тема – също. Отивайки при тези хора и казвайки – искам песен като на еди-кого си, ние нарушаваме творческия процес и в крайна сметка тъпчем на едно и също място. Мисля, че е време всеки да извади своето „аз“, а да не да си ставаме копия – еднакви ритми, еднакви текстове. И това ще реши вече и проблема с еднообразието в музиката ни. А то е проблем, защото е факт отливът от жанра ни. Според мен той се наблюдава точно по същите причини. Уеднаквяване, уеднаквяване, уеднаквяване. Има и много певци, които правят провокативни проекти, а това изобщо не им отива. Казва им се – моля ви, правете балади, а те бълват секс до припадък. И това ни губи фенове. Публиката вижда, че има доза фалш в представянето на подобни продукти или че приличат на този, на онзи, и генерално ги отхвърля. Достатъчно е всеки да извади своята представа за музиката – и ето ти един различен попфолк. Било е преди, може да бъде и сега. Време е да сме себе си“ - завършва талантливата певица.

сн.: Диапазон рекърдс