На 2 ноември програма "Христо Ботев" връчи годишните си награди за журналистика "Златният будилник".

Церемонията започна с откриване на бюст-паметник на Христо Ботев. Паметникът е дело на скулптора Васил Гачев. Отливането на творбата от бронз бе реализирано с помощта на Столична община и с личния ангажимент на заместник-кмета д-р Тодор Чобанов.

Програма "Христо Ботев" на БНР стана собственик на тази оригинална творба на Васил Гачев, който е автор още на бюстовете на композитора Панайот Пипков, на художниците Цанко Лавренов и Иван Христов, орелефа на Васил Левски на Телефонната палата в София и десетки още.

Церемонията продължи с връчването на 14-те награди „Златният будилник“. Тази година носители на отличието в различните категории са:

За ярко творческо присъствие, отстояване на професионалните и етичните стандарти в работата, новаторство и будителски дух – колегата Дарина Христова и екипа на предаването „Лабиринти на познанието“.

*Н. Пр. г-жа Аник ван Калстър, посланик на Кралство Белгия, приема наградата от генералния директор на БНР Радослав Янкулов. /снимка Булфото/

За външен за Радиото човек, трайно свързал името си с културно-образователната програма „Христо Ботев“ и ценностите, които тя защитава като част от БНР, наградата се връчи на проф. Павел Герджиков.

Посолството на Кралство Белгия бе отличено за партньорството си и подкрепата на културните инициативи на програмата.

В категорията за висок професионализъм и колегиално съучастие при реализирането на продукцията на програма „Христо Ботев“ от технически екипи и други звена от семейството на БНР, наградата бе присъдена на звукорежисьора Георги Топорчев.

Антоанета Райчева – продуцент „Култура и образование“ бе удостоена за цялостен принос в работата на програма „Христо Ботев“.



*Директорът на програма „Христо Ботев“ Стефан Димитров и д-р Тодор Чобанов при откриването на бюст-паметника на Христо Ботев /снимка Кирчо Стоичков-БНР/