Култовият режисьор Куентин Тарантино ще е в Бургас цяло лято, информират от пресцентъра на морската община.

Спечелилият Оскар за оригинален сценарий на "Джанго без окови" ще види очи в очи всеки посетител, който пристъпи прага на фестивала на пясъчните фигури, пише ''24 часа''.

Тарантино всъщност ще е от пясък, което прави срещата не по-малко вълнуваща. В компанията му ще е цяла плеяда от световноизвестни и родни знаменитости. Те ще бъдат констуирани под общото мото "Алея на славата".

Посетителите ще видят гениалните учени и новатори Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Александър Бел, Самюъл Морз, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей; великите Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, балерината Пина Бауш; смелите изследователи на непознатото Христофор Колумб и Юрий Гагарин; музикалните звезди Бийтълс, Лучано Павароти, Лейди Гага, Рей Чарлс и Луис Армстронг. Там ще е и борецът за човешки права Ейбрахам Линкълн.

Отделен е специален кът за велики личности от българската история, където един до друг ще застанат хановете Аспарух и Крум, цар Симеон, светите братя Кирил и Методий.

Скулптурите няма да приличат на паметници, а ще представляват интересни композиции, провокиращи въображението и подчертаващи онова, с което е известен прототипът.

Затова не се учудвайте, ако видите край Дарвин захвърлена бананова кора.

Фестивалът на пясъчните скулптури ще бъде открит през първата седмица на юли. Ако хубавото време се задържи по-дълго, той ще е отворен за посещение до края на септември.

Осигурени са допълнително 120 тона пясък, за да станат общо 4000 тона.

Мястото е същото - парк "Езеро" до Конната база, а цените - народни. Децата до 6 години се допускат безплатно.

Авторите, които ще изваят фигурите, са 17 и скоро пристигат в Бургас, за да се захванат за работа. 10 от тях са българи, останалите са от Италия, Португалия, Чехия, Русия, Полша и Украйна.

Фестивалът на пясъчните скулптури се организира в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.