Два дни делят два уникални проекта с испанска и българска музика с участието на фламенко певеца Арканхел и магьосника на кавала Теодосий Спасов.

На 24 април в София е световната премиера на проекта Еструна.
На 26 април във Варна Арканхел и Теодосий Спасов представят БРАТИМЕНЕ Balkan Flamenko Tales.

София, 11 април 2013 г. - В последната седмица на месец април София и Варна ще предложат истински празник за почитателите на съвременния етно-джаз, фламенкото и новите междукултурни търсения в изкуството. Два изключителни концерта – премиерата на Еструна в София и проектът Братимене във Варна, стават възможни благодарение на партньорството между музикални агенции като Джаз Плюс, Елит Мюзик и Кантус Фирмус, Посолство на Испания и представители на бизнеса, в лицето на Рока България.

Макар и на пръв поглед сходни, заради участието на Теодосий Спасов и испанския фламенко певец Арканхел, който е завладян от българската музикална традиция, двата музикални проекта всъщност са много различни. Напълно в новаторския дух и непрестанните търсения на двамата музиканти, които никога не се спират на едно място, е фактът, че тези откриватели на нови музикални хоризонти приемат предизвикателството да представят в рамките на една седмица два различни проекта на сцените в София и Варна. Истинската музика се ражда на сцената, всеки концерт на живо е уникално преживяване, което не може да бъде сравнено с никое друго. Това важи с пълна сила за всяка поява на двамата гениални музиканти - испанския фламенко певец Арканхел и магьосника на кавала Теодосий Спасов.

На 24 април на сцената на зала България в София е премиерата на новия музикален проект Estruna на Арканхел с хор ''Нови български гласове – Лалетата" под диригентството на Георги Петков. В проекта участват световноизвестни музиканти от четири европейски страни. Творческото намерение на проекта Еструна е да даде нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектира в съвремието и ѝ вдъхне модерна чувствителност. Проектът стъпва на фламенко и българската традиционна песен, а етно-джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас) Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал) го отвежда извън жанровата рамка в градината на прекрасното и непознатото.

Всички музиканти в този проект споделят общ интерес към българската традиция и фламенкото и са готови да прегърнатпредизвикателството да поемат по пътя в постоянно търсене на красотата. В репертоара влизат няколко класически фламенко песни, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс и български народни песни. Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии на "Нови български гласове – Лалетата" са дело на доц. Георги Петков.

Проектът БРАТИМЕНЕ Balkan Flamenko Tales, който Арканхел и Теодосий Спасов ще представят на 26 април във Фестивалния комплекс, Варна, е в рамките на Европейския музикален фестивал. БРАТИМЕНЕ със сигурност ще остави без дъх меломаните в морския ни град, така както направи на премиерата си през май 2012 на фламенко фестивала в Барселона. В този проект балканската линия на Теодосий Спасов преплита своята енергия с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото Арканхел. Изпълненията на певеца са пълни с импровизация и нов живот, но въпреки това той винаги остава свързан с корените на своята култура. Любов, смърт, страст – огненият пулс на юга, задават темите и ритъма на неговата музика. В проекта се включват още две големи имена на съвременната инструментална фламенко култура Агустин Диасера (китара) и Дани де Морон (перкусии). Във Варна проектът ще бъде представен със специалното участие на една от най-ярките звезди на съвременния испански танц - Олга Перисет.

Магнетичната танцьорка завладява публиката още със самото си излизане на сцената, а познавачите казват, че носи фламенкотона върха на пръстите си. Варненските почитатели на свободната музика ще имат щастието да станат свидетели на концерт, който обещава да се превърне в разтърсващ сетивата музикален ритуал.

Не по малко любопитен от самите музикални проекти е и фактът, че за реализацията им си подават ръка различни организации, сред които и представители на бизнеса, в лицето на Рока България. Макар и на пръв поглед да е изненадваща появата на подобна фирма в ролята на съорганизатор на културни събития, за Roca, чиято историята започва преди сто години в каталунския град Барселона, това е съвсем естествено. Мултинационалната компания, лидер в производството на продукти за банята, която днес е стъпила на пет континента в 135 държави, за пореден път подкрепя срещите на българската и испанската култура.

Междукултурният диалог намира място и в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, която за няколко години се утвърдикато едно от алтернативните и предпочитани културни пространства в столицата. Там се случва и първата среща на Roca с българския музикант със световна слава Теодосий Спасов. Връзката с твореца, заинтригуван от испанската музикална традиция, остава силна и компанията подкрепя новаторските проекти, в които той участва. Българската публика си спомня завладяващото Free Jazz Flamenco на Теодосий Спасов, Давид Пеня Дорантес и Рено Гарсия-Фонс. Днес Рока България отново поема ролята на активен участник в реализацията на новите музикални търсения чрез проектите ЕСТРУНА и БРАТИМЕНЕ.