Люси Дяковска скандализира Германия, съобщава „Билд".

В предаване на обществената телевизия А Ер Де, посветено на опасенията за ромска вълна от България и Румъния, поп певицата заяви:

„Ромите не могат да се ингегрират в нормални жилищни условия."

Люси разказа за опита си от родината - само за няколко седмици ромите съсипвали напълно ремонтирани жилища и отглеждали в тях дори коне и кози.

Изявлението й бе оспорено в студиото на телевизията от другите гости. Немският ромски активист Хамзе Битици подчерта, че не всички роми живеят в гета. Той се обяви против стигматизирането на тези хора. От един век насам бият по най-бедните от бедните, каза той, цитиран от в. "24 часа".

Въпреки това най-тиражният всекидневник в Германия и Европа бие тревога. От 2014 година румънците и българите ще получат пълен достъп до пазара на труда. Това означава, че те може да се насочат към всяка страна от ЕС, включително към Германия, пише „Билд".

Ръководителят на Федералната агенция по заетостта Франк-Юрген Вайзе смята, че между 120 000 и 180 000 българи и румънци може да дойдат в Германия след отпадането на ограниченията за достъп до пазара на труда.

Той посочва, че през последните месеци значително се е увеличил броят на имигрантите от двете страни.

Германските общини са разтревожени. Ромите имат толкова малка квалификация, че не могат да се реализират на пазара на труда, отбелязват от Берлинския институт за населението и развитието. Опасенията са големи, тъй като именно тези хора може да се насочат към Германия в търсене на социални помощи.