За Георги Христов 2012 година бе златна и бутикова!

В рамките на една година певецът представи с огромен успех два свои мащабни сценични проекта. Единият е спектакълът „30 златни”, който се състоя на 3 май в зала 1 на НДК и бе посветен на три десетилетия забележително присъствие на артиста в българската поп музика. Еуфорията около събитието сред почитателите се пренесе и в медиите, които го нарекоха „Златният Жоро”. Новото му прозвище се нареди до други определения, дадени му от журналистите, като Ангелогласният през 90-те и Коприненият принц през 80-те години.

Другият голям сценичен проект на Георги Христов през 2012 г. бе бутиковият му концерт „Коледна нощ”, който той изнесе на 5 декември в зала „България”. В него певецът изпълни световни стандарти и специална селекция от хитовия си репертоар, като някои от композициите прозвучаха със съпровод на акустичен орган.

Двата проекта бяха представени пред публиката в редица градове от страната.

През тази година Георги Христов издаде своя златен албум „Golden Ballads”, който събра най-добрите му авторски балади. Всяко от заглавията е по негова музика, текст или музика и текст. Специално място в албума заема песента „Не съжалявайте” (м. Георги Христов), която става Мелодия на годината/92 и която никога досега не беше издавана. За проекта тя бе записана ексклузивно с нов аранжимент. Тук е и „Безкрайна любов” (м. и т. Георги Христов), която донася на автора си най-високото отличие - Гран При, на международния музикален фестивал „Интерталант Прага”/2000.  В селекцията попадат още емблематичните му хитове „Сезони”, „Майчице”, „Шанс за децата”, „Болка”, „Запомни ме с добро”, „Иди си”, „Искам да съм сам”...  Бонус в траклиста е мексиканската народна песен „Камино”, която певецът издаде в синглов албум, чийто тираж вече е изчерпан.

В диска „Golden Ballads” присъства и най-новата му балада „Още те обичам” (т. Георги Христов), която артистът подари на своите почитателки за 8 март. Музиката е на италианския му колега Джани Фиорелино, с когото изпълняват хита „Мечта” (Sogno).

В началото на 2012 г. в Милано двамата реализираха втора дуетна песен със заглавие "Души" (Anime). Проектът е с хуманитарна кауза и има за цел да провокира съпричастност към проблема на милионите гладуващи деца по света. Композицията е включена в новия албум на Джани, на чиято промоция в Италия през април Георги Христов бе специален гост. Джани Фиорелино върна жеста и дойде в България изключително за спектакъла на своя колега "30 златни".

През юли като специален гост Георги Христов изнесе рецитал на концерта „Една италианска нощ”, който се състоя в Античния театър в Пловдив.

През есента най-големият глас в българската поп музика бе поканен да участва заедно с още 12 изпълнители в международен концерт по повод 100 години свобода на Балканите. На него той представи ярко България с две от емблематичните песни в репертоара си – „Лале ли си, зюмбюл ли си” и „Мило либе”. Концертът се проведе под съпровода на 60-членен симфоничен оркестър на специално издигната сцена с уникален звук и осветление на най-големия площад в Скопие „Македония”. Събитието бе излъчено директно по националните телевизии на всички балкански държави (с изключение на Българска национална телевизия).

По покана на екипа на държавната телевизия на Украйна (УТ1) Георги Христов даде ексклузивно интервю за изготвян от медията филм, посветен на България. В него ще бъдат включени и видеоклипове на голямата ни звезда, както и откъси от спектакъла му „30 златни” в зала 1 на НДК. Част от интервюто ще се излъчи в края на годината в празничната програма на телевизията, а филмът ще бъде показан по-късно в две части. Екипът на Георги Христов стартира и преговори за голямо концертно турне в Украйна. 

За светлото Рождество Христово Георги Христов подари на своите почитатели нова песен, посветена на празника - „Коледа честита”, която изпълнява съвместно с Нели Рангелова и детската вокална група „Бон-Бон”.

Бутиковият концерт на Георги Христов „Коледна нощ” от зала „България” ще бъде излъчен  на 25 декември от 12.00 ч. по Нова телевизия.

Вижте снимки тук:

Георги Христов подари бутиков концерт ''Коледна нощ''

Снимки: Bulphoto