Димитър Бербатов отлепи от фланелката си с № 9 етикета "твърда резерва" и наниза 4 гола в последните 2 мача на Манчестър Юнайтед.

С тях попаденията му във Висшата лига са 73 за 5 сезона и половина. Бербатов надмина Краля. Ерик Кантона, коронясан за Крал на Юнайтед от феновете, има 70 гола във Висшата лига с червените дяволи и Лийдс. След като задмина една легенда на "Олд Трафорд", рекордната покупка на Юнайтед гони постижението на друга. Кристиано Роналдо заби 84 шампионатни гола за 6 г. Бербатов сега играе шестия си сезон и може да добави 11-те попадения, които го делят от португалеца, още до лятото на 2012 г.

Българската звезда вече грее като №14 сред най-резултатните чужденци в историята на Висшата лига. На върха е Тиери Анри, който може сензационно да се завърне в Арсенал на 1 януари с 3-месечен наем от Ню Йорк Ред Булс. На Бербатов, както и на Стилиян Петров, са нужни по още 6 мача, за да изпреварят Радостин Кишишев - българина с най-много мачове във Висшата лига (179).

С участието си за Болтън срещу Нюкасъл (0:2) в понеделник Мартин Петров се гордее точно със 100 мача за първенството на Англия и е четвъртият българин, стигнал гросмайсторската кота. Хеттрикът на Бербатов срещу Уигън (5:0) го върна и сред едрите заглавия в Англия. "Димитър прави последен опит да впечатли Юнайтед за нов договор", анализира сайтът "Гол". И пише на българина оценка 8 по десетобалната система.

Цитиран е и сър Алекс Фъргюсън: "Това бе подходящият момент да пусна Бербатов. В началото на сезона му бе трудно при конкуренцията на Уелбек, Руни и Ернандес. Той обаче е фантастичен играч. Имахме нужда от ръстта му, за да се защитим от статичните положения на Уигън в защита. И той се справи перфектно и с това. Головете му бяха вкарани експертно."

"Бербатовден", заключава в. "Сън", играейки си на думи с Боксинг дей (денят за отваряне на подаръците след Коледа), на който българинът заби хеттрика. Бербатов може да седне на новогодишната трапеза като лидер във Висшата лига. Головете му изстреляха Юнайтед наравно с Манчестър Сити по точки - по 45. На 31 декември червените дяволи приемат последния Блекбърн, а Сити гостува чак на 1 януари на Съндърланд.

Така с успех в неделя Бербатов и компания ще започнат 2012 г. на върха. Хубав подарък за 70-ия юбилей на сър Алекс, който е в последния ден от годината. Изпадна от първите 100 в света Димитър Бербатов отбеляза хеттрик срещу Уигън, но не успя да се разпише в класацията на 100-те най-добри в света на елитното футболно списание "4-4-2". Деветката на Манчестър Юнайтед изпадна от подреждането, публикувано тази седмица, за първи път от 3 сезона.

Сред 100-те обаче дебютира един от конкурентите му в атаката на червените дяволи - Хавиер Ернандес под № 47. Другото острие Уейн Руни скача с 6 места от миналата година - до № 6. Майкъл Оуен и младите пушки Дани Уелбек и Федерико Македа също не са в престижната класация. На върха за трета поредна година е Лионел Меси.

В подножието са Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) и съотборникът на Лео в Барселона - магическият Шави. В десетката влизат още трима каталунци - Андрес Иниеста (№ 4), Давид Виля (№ 5) и Жерар Пике (№ 8).



Източник: "Труд"