Рафи Бохосян стана победител в музикалното риалити "X фактор" само преди няколко дни.

Финалът събра рекорден брой гласувания - 224 128 есемеса.

“Много повече зрители са посочили своя фаворит в “Х фактор”, отколкото в което и да е друго музикално риалити, правено някога у нас”, обясни зам.-програмният шеф на Нова тв Антоний Мангов, пише 24chasa.bg.

До финала достигнаха трима участници - Рафи Бохосян, Александра Апостолова и Богомил Бонев. След като пяха и в дуети съответно с Тони Димитрова, Васил Найденов и Орлин Горанов, от надпреварата отпадна Александра.

В последните минути Богомил изпя Feeling Good на Майкъл Бубле, а Рафи - This Is a Man's World на Джеймс Браун.

Зрителите решиха, че първият “Х фактор” в България ще е Рафи Бохосян. 18-годишният бургазлия получи 50,6% от техния вот. Така той спечели запис на парче в чуждестранно звукозаписно студио, както и продуциране на първия си албум от музикалния гигант “Сони”.

“Имаме избор за песен за Рафи както от най-известните български хитмейкъри, така и от световни екипи. Той ще запише първото си парче в чуждо звукозаписно студио с чужд екип, като вече имаме предложения от Великобритания, Франция, Белгия, Румъния и Гърция”, каза шефката на “Вирджиния рекърдс” Станислава Армутлиева. Тя е и представител на “Сони мюзик” в България.

- Завършвате гимназия тази година и по-рано казвахте, че нямате планове да сте в музикалния бранш. Това промени ли се, след като вече сте първият "Х фактор"?
- Нямам планове за музикално учение. Ще уча нещо друго. Досега не съм учил музика и мисля, че тепърва няма да го направя. Музиката е в мен, но това ще работя паралелно с нещо друго. Може да уча мениджмънт сценични изкуства. И то в Англия, с продуциране. Това ще ми помогне и като изпълнител. Най-важното за един изпълнител е да може да грабва публиката освен с присъствие, но и да може сам да се продуцира, да знае как да се разполага на пазара.

- Покрай всички занимания около "Х фактор" ще ви остане ли време за учене?
- Да. Тепърва ми предстоят няколко изпита за завършване на срока, понеже имам доста натрупани отсъствия. По другите просто ще ме изпитат, за да завърша.

- Няма ли да ви изключат заради отсъствията?
- Не съм стигнал броя за изключване. Трябва да ме изпитат, за да ми оформят срока. Предстои ми подготовка за матури и държавен изпит, за кадидатстудентски изпит, за TOEFL или IELTS. И парчета, които ще записвам с "Вирджиния", и участия. Всичко ще трябва да върви паралелно. Досега ставаше.

- Какво ще бъде първото ви записано парче, ако зависи от вас?

- Няма да е балада, трябва да е бързо. Нещо, с което да мога да се раздам изцяло.

- На български или на английски ще е?
- Ще има едно на български и едно на английски. Трябва да продължаваме българската музика, но трябва да се развиваме и на международния пазар. За това трябва да покажеш и много качества.

- Какви качества?
- Трябва да имаш много добър бизнес нюх. Трябва да имаш всеотдайност към публиката. Хората винаги разбират кога човек не е истински. Трябва да си истински изпълнител, добър артист.

- Дайте пример за такъв.
- Истински артист на българската сцена е Васил Найденов. Той грабва всички, пред които застане. И да са трима, и да са три хиляди, те ще станат на крака пред него.

- Вие защо не пяхте с него на финала?
- Сани пя с него и малко ме е яд, но пък аз бях с Тони Димитрова и направихме морско изпълнение. От Васил Найденов съм се учил много.

- Как решихте да участвате в “Х фактор”?
- Аз пеех на концертите на училището ми. Там се подготвяш за ден - дърпаш синбек от Интернет. Без значение какви дрехи слагаш, но трябва да си ефектен. Аз подхождах някак си по-енергично - нямаше как да ги изпипам нещата, ако нямам никакъв опит, но си ги правех с кеф. Училището ми го оценяваше, приятелите ми го оценяваха. Имах срещи с всякакви вокални педагози в работата ми като озвучител и осветител. Работех с Кина Христова, вокален педагог от Бургас, от доста време. В един момент се запитахме защо да не пробвам да попея при нея. Това беше малко преди "Х фактор".

- Тя ли ви убеди да участвате?
- Не, първо сам реших. После се отказах. Казах си, че са се записали най-добрите и че е абсурд аз да се класирам. Но приятелите ми казаха: "Отиваш, иначе ще ядеш бой. Вдигаме те, връзваме те и те изкарваме директно на сцената." Така и стана. Със заплахата на приятелите ми. Те ми дадоха увереност. Пробвах. Минах първи, втори кръг, но си мислех, че няма да продължа в трети. Но и там стана. Минах и по-нататък, дойдох на финалите и си казах: Каквото стане. Не мислех до какъв път ще стигна. Давах всичко от себе си, знаех, че исках да спечеля, но и да се забавлявам. Когато се забавлявах на сцената, печелех.

- Как си изградихте сценичното присъствие?
- От клипове каквото съм гледал, гледал. Оттук нататък сам трябва да изградя сценичното си присъствие. Открадвал съм от Фреди Меркюри, от Джеймс Браун, от Майкъл Джексън. От хора, които са се доказали като велики артисти на сцената.

- Кой съвет от журито или екипа няма да забравите?
- Веднага се сещам за Ицо Хазарта. Той ми каза: "Сега ще ти дам един съвет - не слушай никакви съвети!"

- Какво ще се случи с другите участници от "Х фактор"?
- Покрай "Х фактор" започна нова вълна. Както едно време са започнали големите таланти като Васил Найденов, Лили Иванова, Маргарита Хранова, Йорданка Христова - хора, които са били бум в един период. Сега пак става това нещо. В този формат има много таланти, на които, ако им се подаде правилната ръка и ако те имат правилния подход за нещата, всичко ще стане. Зависи и от нас, и от хората, които са с нас.

- Семейството ви с вас ли е в София?
- Те се прибраха в неделя след шоуто. Предоволни.

- Вие за Коледа ли ще се прибирате?
- Надявам се да е много скоро. Всъщност ние не празнуваме толкова Коледа на 25-и, а арменската - на 6 януари. Но всички ритуали са същите. Арменската е първата православна църква.

- Родителите ви ли бяха най-големият коректив в предаването?
- Да, баща ми - той непрекъснато ме критикуваше. Той от малък ме критикува и така ме амбицира да бъда по-добър. Докато траеше предаването, постоянно се чувахме по телефона и обсъждахме изпълненията ми. Питах го кое не му е харесало.

- Вие се усмихвате постоянно. Имахте ли и тежки моменти на сцената?

- Двата пъти, когато си изгубих гласа. Но всичко е до съзнание. От четене на много книги съм разбрал, че най-важното не е физическото, а психическото състояние. А аз си мислех: "Супер съм", и излизах да пея. Преди това Алис Боварян и Етиен Леви ми казваха: "Подпри, диафрагма и дай всичко от себе си, без да напрягаш гърло", и всичко се получаваше.

- Победата в "Х фактор" ли е най-големият ви коледен подарък?
- Най-вероятно, да. И подаръкът ми за рождения ден най-вероятно ще бъде новата песен.

- Кога имате рожден ден?
- На 29 януари.

Снимки: Bulphoto