Основното ви оръжие срещу мобилните измами е знанието.

Мошениците разчитат на наивността на потребителите и могат да излъжат един доверчив човек за броени секунди, пише . 

Надяваме тази статия да ви помогне да разпознавате и избягвате измамите.

SMS-измами и съобщения

MMS-подарък

Текстът на съобщението е с приблизителното съдържание “Получен е MMS-подарък от Катя (Мими, Лили и т.н.) за номер 00359… Отворете следния линк ХХХХ”. При отваряне на линка апаратът автоматично сваля и инсталира вредно Java-приложение, което изпраща платени SMS-съобщения към зададени от мошениците номера.

Как да постъпите? Не отваряйте линкове и файлове, получени от непознати номера.

SMS за настройки

Текстът на съобщението е приблизително следният: “Телефонът ви е с неверни настройки. Наберете на клавиатурата код ХХХХХ, за да поправите настройките си”. Операторът ви никога няма да ви изпрати подобно съобщение, нито ще ви помоли да въвеждате кодове или да сваляте програми от зададени линкове.

Как да постъпите? Свържете се с оператора си и съобщете номера на мошениците. Ако искате да получите допълнителна информация за настройките си, обърнете се към услугите на мобилния си оператор.

Блокирана кредитна карта

Получавате SMS-съобщение от “банката”, в което пише приблизително “Банковата ви сметка е блокирана. За повече подробности се обърнете на тел. ХХХХ”. При обаждане на зададения номер попадате на фалшив консултант на банката. Мошениците получават от вас данните на кредитната ви карта, след което използват сметката ви за пазаруване в интернет.

Как да постъпите? Не се обаждайте на номера, зададени в съобщение от непознат номер. Обадете се в банката си по номера, посочен на кредитната ви карта. Свържете се с оператора си и съобщете за опита за измама.

Близък човек в затруднено положение

Получавате съобщение със съдържание “Имам проблеми, обади ми се на номер ХХХХ. Ако няма връзка, плати сметката на номера и се обади пак”. Можете за успокоение да се чуете с евентуални познати, които биха могли да ви изпратят подобно съобщение. Но със сигурност е излишно да плащате въпросната сметка.

Как да постъпите? Свържете се с мобилния си оператор и съобщете за опита за измама.

Изключване на рекламните съобщения

Получавате съобщение със съдържание “За блокиране на всички рекламни SMS-съобщения изпратете безплатен SMS на номер XXXX с код ХХХХ”. Съобщението разбира се изобщо не е безплатно.

Как да постъпите? Свържете се с мобилния си оператор и съобщете за опита за измама.

Грешен банков превод

Получавате съобщение със съдържание “На вашата сметка бяха внесени ХХХ лв.”. След известно време пристига ново съобщение от друг номер: “Извинете, по погрешка преведох пари във вашата сметка. Сестра ми е в болница. Моля ви, върнете ми парите”.

Как да постъпите? Проверете състоянието на сметката си и последните парични постъпления. Най-вероятно споменатата в съобщението вноска не е реална. Свържете се с мобилния си оператор и съобщете за опита за измама.

Получихте картичка

Получавате съобщение със съдържание “Получена е картичка за вас, можете да я отворите на адрес ХХХХ с код ХХХХ”. При отваряне на линка ще се абонирате за платена услуга или пък ще свалите вирус, който ще изтегли суми от сметката ви.

Как да постъпите? Не отваряйте линкове, зададени в съобщения от непознати номера.

Благотворителност

Получавате съобщение със съдържание “Благотворителният фонд за подкрепа на /болните от рак, сираците, пострадалите от природно бедствие и т.н./ ви моли за съдействие. Направете дарение на номер/сметка ХХХХ”.

Как да постъпите? Свържете се с мобилния си оператор и проверете дали се провежда подобна благотворителна акция.

По-изгодна тарифа

Получавате съобщение със съдържание “Изпратете SMS на кратък номер ХХХХ, за да преминете на по-изгодна тарифа!”. Изпратеният от вас SMS най-вероятно ще е платен, а тарифният ви план ще си остане същия.

Как да постъпите? Свържете се с мобилния си оператор и съобщете за опита за измама.

Извършено е плащане

Получавате съобщение със съдържание “От вашата сметка беше извършено плащане в размер на ХХХХ лв. За повече информация тел. ХХХХ”. От разтревожения потребител се очаква да се обади на зададения номер, където го посреща “служител на банката”. Измамникът споменава, че най-вероятно е станала грешка и че за да избегнете прехвърлянето на средствата трябва да отидете на банкомат, да се обадите пак и да изпълните някои прости инструкции. Спазването на въпросните инструкции най-вероятно ще доведе по превеждане на ваши пари на чужда сметка. При това сами ще платите и за самото обаждане.

Как да постъпите? Не изпълнявайте никакви операции с банковата си карта по чужди инструкции. Не се обаждайте на номера, зададени в SMS от непознат номер.

Съобщение по Bluetooth

Ако имате активиран Bluetooth, някой може да ви изпрати файл. Приемайки файл от непознат телефон е възможно да качите вирус.

Как да постъпите? Не изпълнявайте никакви действия с получените файлове.

Измами чрез телефонни обаждания

Обаждане от техническата служба на оператора

Телефонът ви звъни, приемате обаждането и чувате приятен глас, който ви съобщава, че операторът ви провежда техническа ревизия или пък има нужда от допълнителна информация, за да работи телефонът ви/да получите бонус. В тази схема мошеникът се възползва от доверчивостта на потребителя, който вярва, че обаждането идва от офиса на мобилния му оператор. Междувременно операторът ви никога няма да ви се обади с искане за подобна информация (пароли, кодове и др.).

Как да постъпите? Запаметете телефонния номер, свържете се с мобилния си оператор и съобщете за опита за измама. Не изпълнявайте никакви инструкции на обаждащия се, иначе рискувате да загубите пари. Не въвеждайте и кодове – с някои цифрови комбинации може да се активира услуга “Мобилно разплащане” и ваши средства ще бъдат преведени на сметката на мошениците.

 Мамо, имам проблем

Получавате обаждане от името на вашето дете. Връзката е лоша, нищо не се чува ясно, но разбирате, че то има проблеми. Може да се обади и друг човек, който да съобщи за ваш роднина в беда. И в двата случая обаждащият се ще иска спешно да преведете пари на банкова сметка или на сметката на даден телефонен номер. Възможно е да получите и предложение да предадете парите на ръка.

Как да постъпите? Не се паникьосвайте, обадете се на човека, за когото става дума. Ако не успеете да се свържете с него и мошениците ви се обадят пак, помолете ги да опишат самия човек, колата му или други признаци, които знаете. Най-вероятно ще установите веднага, че ви мамят.

Награда

Може да се използват най-различни схеми на измама. Общото между тях е едно – мошениците твърдят, че сте спечелили някаква награда. За получаването й от вас се иска да направите нещо – да се обадите на определен номер, да дадете номера на кредитната си карта и др.

Как да постъпите? Ако обаждащият се твърди, че наградата е от дадено радио, пуснете си дадената радиостанция. Дори и да не го направите обаче най-вероятно ви лъжат и се опитват да получат от вас определени данни.

 Промоция на оператора

Получавате обаждане или съобщение. Мошениците твърдят, че вашият мобилен оператор провежда акция за безплатни обаждания. За активиране на услугата се иска да изпратите съобщение на даден номер, възможно е да се изисква да напишете в съобщението номера на банковата си карта. Вариантите са няколко – или номерът, на който изпращате съобщението е високоплатен, или дадената от вас информация ще послужи за изтегляне на пари от сметката ви, или и двете.

Как да постъпите? Не изпълнявайте никакви действия по инструкции от непознат човек. Свържете се с мобилния си оператор и проверете дали се провежда подобна акция.

Компютърни вируси и интернет

Вирусът Trojan Winlock

След посещение на подозрителни сайтове или инсталиране на програми от непроверени източници на екрана на компютъра ви се появява следното съобщение: “Вашият Windows е блокиран. Microsoft установи нелегална употреба на интернет чрез вашия компютър. Преглеждали сте сайтове със забранено съдържание/порнография. Опитът да рестартирате компютъра си ще доведе до необратими последици. Ако не вземете мерки до 12 часа всички данни от компютъра ви, включително и Windows и BIOS, ще бъдат изтрити. За разблокиране на системата изпратете SMS на номер ХХХХ. След това ще получите съобщение с код за отключване на Windows”.

Как да постъпите? Сканирайте компютъра си с антивирусна програма. Свържете се с мобилния си оператор и съобщете номера, на който е трябвало да изпратите съобщение.

Банер, който покрива изцяло екрана ви

На банера е посочен номер за обаждане или изпращане на съобщение. Подобни банери са характерен признак за наличието на вирус.

Как да постъпите? Сканирайте компютъра си с антивирусна програма, така ще разрешите проблема. Свържете се с мобилния си оператор и съобщете посочения номер.

Безплатно абониране за услуги

В определен сайт ви се предлага да оставите телефонния си номер, за да получавате безплатно различни новини, програми или данни. След въвеждане на номера получавате съобщение, в което от вас искат да потвърдите абонамента си с SMS-отговор. Въпросните “безплатни” услуги най-вероятно са платени, както и изпратеният от вас SMS.

Как да постъпите? Не посочвайте телефонния си номер в непознати и съмнителни сайтове. Не отговаряйте на съобщения, получени от непознат номер.

Работа за милиони

В даден сайт се предлага идеалната работа с огромна заплата. За получаване на контактната информация на работодателя трябва да изпратите SMS или да се обадите на зададен номер. И в двата случая номерът е високоплатен.
Как да постъпите? Не изпращайте SMS и не се обаждайте на номер от съмнителен сайт.

Вълшебен таен код

В сайт или форум виждате съобщение с приблизително съдържание “След работа в мобилна мрежа ХХХХ ме съкратиха заради кризата. Затова искам да разглася тайния код, с който можете да попълните баланса по телефонната си сметка към всеки един оператор. Просто е – изпращате SMS с текст ХХХХ на номер ХХХХ и до 10 минути сметката ви се попълва с ХХХХ лв.! Услугата може да се ползва два пъти в денонощието! Нямам изгода от споделянето на тази информация, просто искам да им отмъстя за това, че уволниха един квалифициран служител!”

Как да постъпите? Не изпращайте SMS и не се обаждайте на съмнителни номера.

Социални мрежи и други ресурси

Може да попаднете на фалшиви копия на сайтове на социални мрежи. Там е публикувана информация за провеждана “акция” и наличен подарък за потребителя. Например “По случай годишнината си имаме подарък за вас, за да го получите изпратете SMS със съдържание ХХХХ на номер ХХХХ”. Може да се използва и заплаха за блокиране на акаунта ви, например “Блокирани сте поради разпространение на спам. Докажете, че сте човек, а не програма и изпратете SMS с текст ХХХХ на номер ХХХХ”.

Как да постъпите? Не изпращайте SMS и не се обаждайте.

И най-важното – ако станете мишена или жертва на измама, съобщете за това на своя оператор, както и на другите потребители чрез форуми, блогове и т.н.