LG показа първия в света full 3D смартфон, наречен Optimus 3D, както и нов таблет LG Optimus Pad - първият с 3D камера, като без специални очила "с него потребителите могат да заснемат ярки триизмерни образи и видео, които да гледат и на екрана на 3D телевизор", пише dnevnik.bg.

Това стана в Барселона в кулоарите на световния конгрес за мобилни комуникации и устройства.

За да се гледа масово 3D, трябва да се постигне критична маса от 3D съдържание и вярваме, че този телефон ще е катализатор в триизмерната мобилна индустрия", коментира Даниел Ернандес, директор за продуктовия маркетинг в Европа.

*Специалната камера с два обектива на гърба на смартфона заснема 3D изображение

Optimus 3D е с двуядрен процесор (както е при повечето смартфони от тази година) и памет, помагаща бързо превключване между различните функции. Той има 4.3-инчов екран и работи под Android.

Таблетът, който излиза на пазара през март, е с 8.9-инчов екран, широчина от 149.9 мм. и тегло от 654 грама, т.е. може без проблеми да се хваща с една ръка. В официалното съобщение на компанията се посочва още, че "благодарение на HDMI свързаността на таблета потребителите могат да споделят триизмерно съдържание в Интернет пространството в YouTube 3D канала. Тези с бизнес профил пък ще оценят вградената технология за видеоконферентни разговори. С възможността за 1080p Full HD декодинг кинофеновете ще могат да прехвърлят филми на телевизора си без намаляване на качеството на картината."

Макар да излиза малко по-късно на пазара за смартфони от конкурентите си, LG няма как да не реагира на статистиката, показваща, че през 2010 г. по данни на Strategy Analytics доставките на тези устройства по света са се увеличили с 67%. При таблетите битката изглежда предварително спечелена от "Епъл".

*Така изглежда 3D таблетът на LG

Прогнозите на британската анализаторска компания CCS Insight са, че тази година в света ще бъдат продадени 44 милиона таблета, като 30 милиона от тях ще са iPad. За сметка на това продажбите на мобилни телефони ще надхвърлят 1.5 милиарда.