Властите в Англия започват разследване срещу най-скъпоплатените звезди във Висшата лига заради подозрения, че бягат от плащане на данъци върху реалните си доходи, пише Blife.bg

Сред обектите на съмнения попадат и двете звезди на „Манчестър Юнайтед" ­ Димитър Бербатов и Уейн Рууни.

Българският футболист прибира заплата от 4,8 милиона евро годишно, а съотборникът му е доста по-добре платен - 11,5 милиона.

Според вестник „Сънди таймс" звездите създават фиктивни фирми, чрез които избягват сериозното данъчно облагане.

Властите уточняват, че това не е незаконно, но на тази практика ще бъде сложен край. За да избягат от високите данъци, звездите подписват два договора с отбора - един трудов, по който получават заплата, и втори, според който предоставят имиджовите си права на клуба. По втория те получават по-голямата част от парите си.

По него обаче парите се превеждат не по сметките на играчите, а по сметките на специално създадени за целта компании. По този начин играчите плащат само 28 процента корпоративен данък. Ако ги получават като частни лица, ще плащат 50 процента от приходите.

По тази схема Рууни си е спестил само за миналата година около 600 000 паунда, твърди „Сънди таймс". По същия начин е процедирал и Кристиано Роналдо, докато беше играч на „червените дяволи".